Muftija mostarski uputio apel da se pomogne OŠ "Alija Isaković" u Prozoru - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Muftija mostarski uputio apel da se pomogne OŠ "Alija Isaković" u Prozoru

Share This

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović danas je u svom uredu uručio vrijednu donaciju knjiga Osnovnoj školi (OŠ) "Alija Isaković" u Prozoru.


Donaciju od 327 različita naslova, odnosno 524 primjerka knjiga preuzeo je direktor Esmir Čajdin. Akcija prikupljanja knjiga uslijedila je nakon muftijne posjete Prozoru, gdje se imao priliku uvjeriti u okolnosti i ambijent u kojem djeluje ova odgojno obrazovna ustanova. 


- Osnovna škola "Alija Isaković" djeluje u složenoj sredini i u složenim uvjetima. Imao sam priliku posjetiti direktora, razgovarati s učenicima i uvjeriti se koliko ulažu napora da osiguraju optimalne uvjete za realizaciju nastavnog procesa. Od direktora Čajdina smo, pored ostalog, dobili informaciju da biblioteka oskudijeva sa potrebnim naslovima, posebno lektire, i stoga smo pokrenuli akciju da organizacione jedince Islamske zajednice predvoeđene Muftijstvom, Karađoz-begovom medresom, Karađoz-begovom bibliotekom i našim prijateljima koji cijene povratničke sredine, izađemo u susret koliko možemo. Sretni smo što danas možemo direktoru Čajdinu uručiti ovaj poklon - kazao je muftija.

On je pozvao sve pravne subjekte, ne samo s područja Muftijstva, već i s područja cijele Bosne i Hercegovine, da pokažu senzibilitet prema Osnovnoj školi „Alija Isaković“ i Prozoru koji su u mnogim segmentima društva potisnuti na margine.


- Drago nam je da imamo priliku na ovaj način obogatiti naš knjižni fond. Nadamo se da će ovo biti i poziv svim drugima da pomognu našu biblioteku - naglašava direktor Čajdin.


Dodao je kako će donacija pomoći ne samo učenicima u realizaciji nastavnog plana i programa već i nastavnicima u stručnom usavršavanju.


Osnovna škola "Alija Isaković" u  Prozoru je jedna od onih u sistemu "dvije škole pod jednim krovom". U prijepodnevnim satima nastavu pohađaju učenici Osnovne škole "Marka Marulića" po nastavom planu i programu na hrvatskom jeziku, a poslije podne učionice su rezervirane za njih. Biblioteka im je zajednička. Međutim, još uvijek nemaju 5000 naslova kako bi ispunili predviđene pravne norme.


- Djeca su zainteresirana za čitanje, i prema izvještajima koje dobivam primjećujem da čitaju i one knjige koje nisu obuhvaćene nastavim planom i programom - naglašava Čajdin.


Osnovna škola "Alija Isaković" u Prozoru u ovoj godini broji 128 učenika. Samo njih troje pohađa područnu školu u Lapsunju.


(Hasan Eminović/Preporod.info)

Nema komentara:

Objavi komentar