NE ZABORAVIMO: Zločin nad Bošnjacima u Herama od strane HVO-a i HV-a na današnji dan 1994. godine - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

NE ZABORAVIMO: Zločin nad Bošnjacima u Herama od strane HVO-a i HV-a na današnji dan 1994. godine

Share This

FOTO: HVO u  Herama; 24.01.1994. godine

 

Na današnji dan, 24. januara 1994. godine u ovom selu, nedaleko od Prozora, pripadnici 175. brigade HV-a i pripadnici  HVO brigade “Rama” izvršili su stravičan zločin nad civilima Bošnjacima.


U opsežnoj akciji pobijeno je sve što se zateklo u selu te su uništeni stambeni i privredni objekti.


Tog 24. januara ubijeno je čak 36 osoba, među kojima su bile i dvije žene hrvatske nacionalnosti. Među ubijenim je bilo i djece i staraca, a pojedina su tijela zvjerski masakrirana.


Mjesto Here je do popisa 1991 godine brojalo  55 domaćinstava sa 317 stanovnika, od kojih je njih 270 stalno boravilo i živjelo u Selu.  Danas je ta slika, nažalost, mnogo drugačija jer je znatan dio porodica se odselio u gradove Bugojno, Mostar, a neki i izvan granica Bosne i Hercegovine.


Iako veći dio hrvatskih portala pišu kako se napad na Here (24.1.1994. godine) dogodio zbog napada Armije RBiH na Uzdol (14.9.1993. godine), ipak, činjenice govore drugačije.


Prije događanja na Uzdolu, s  ciljem potpunog progona Bošnjaka sa područja općine Prozor, pripadnici HVO-a su u potpunosti uništila sljedeća mjesta: Lapsunj, Družinovići, Varvara, Kovačevo Polje, Orašac, Donji Višnjani, Gornji Višnjani, Gorica, Škrobućani, Tolovac, Paroš, Parcani, Lizoperci, Tošćanica, Grevići, Klek, Heljdovi, Donje Krančiće, te dijelove Prozora, Borovnice, Paljika, Gračaca, Duga, Gračanice, Gornjih Krančića, Ustirame, Kućana, Luga, Ljubunaca, Donje Vasti,  sela Blace u kojima su  živjeli Bošnjaci, piše portal Lug-Prozor.info.Na desetine civila je ubijeno ili ranjeno, silovano je desetine Bošnjakinja, a imovina spaljena, uništena i opljačkana.U toku 1993. HVO je izvršio skoro potpuno protjerivanje bošnjačkog stanovništva sa okupirane teritorije. Vojno sposobni Bošnjaci su deportovani u logore u Prozoru ili zapadnoj Hercegovini.31. jula 1993. pripadnici vojne policije  tzv.HVO brigade “Rama” su iz logora u Srednjoškolskom centru u Prozoru izveli 54 Bošnjaka i koristili ih kao živi štit na Crnom Vrhu (Makljen) protiv pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, koje su povezali u dvije grupe.


Od toga je jedna grupa logoraša uspjela da pobjegne na teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine, a drugu su pripadnici tzv. HVO-a jednostavno s leđa likvidirali. Ubijena su 24 Bošnjaka.Za ovaj zločin koji su počinili pripadnici tzv. HVO-a, do danas, niko nije odgovarao!


Dana 28. avgusta 1993. HVO je uhapsio preostalo civilno stanovništvo, potovario ih u kamione i preko sela Kućani protjerao. Tada je u jednom klasičnom getu u dijelu Prozora koji se zove Pograđe, HVO ostavio da životare ukupno 128 lica bošnjačke nacionalnosti, uglavnom članove porodica majstora koji su bili potrebni za održavanje ratne teknike HVO-a.U toku zatočenja u logorima HVO-a naročito su bili torturi izloženi logoraši u Vatrogasnom domu u Prozoru i Srednjoškolskom centru, gdje su premlaćivani i mučeni do smrti.


U Prozoru (na području Općine) je ubijeno 254 Bošnjaka: muškaraca, žena i djeca, piše portal Lug-Prozor.info.

Izvor: www.Lug-Prozor.info

Nema komentara:

Objavi komentar