UŽIVO: Pratite rezultate Izbora u Mostaru - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

UŽIVO: Pratite rezultate Izbora u Mostaru

Share This

 

LIVE: UŽIVO- REZULTATI IZBORA U MOSTARU

Napomena: Potrebno je osvježiti (ponovo otvoriti stranicu) svakih 5 minuta radi ažuriranja najnovijih podataka.

00:00h Prvi zvanični rezultati Izbora u Mostaru

GRADSKA IZBORNA JEDINICA

HDZ - 6.310

Koalicija za Mostar - 3.820

HRS - 1.056

BH blok - 902

Koalicija "Ostajte ovdje" - 522

HDZ 1990 - 350

Platforma za progres - 305

Neovnsina lista Pravo na grad - 226

Mostar moj dom - 166

Lijevo krilo 155 glasova.

Prvi službeni rezultati očekuju se ujutro u 9 sati, saopšetno je iz CIK-a BIH.


23:48h: Dragan Čović, lider HDZ-a, odgovorio je potpredsjedniku SDA Denisu Zvizdiću - rekavši da Mostar ima pet stanovnika koji glasaju za hrvatske političke opcije - bit će tzv "stolni "grad Hrvata.


"Treba razumjeti šta to znači, stolovanje svim institucijama hrvatskog naroda. Ovdje je naše sveučilište, kazalište, bolnica, svako od nas može kazati - stolni grad. To je grad svakog žitelja Mostara", rekao je Čović, dodavši da drugi narodi u BiH imaju svoje institucije u Sarajevu ili Banjaluci.


23:32h: Prvi zvanični rezultati na našem portalu

CIK BIH objavit će na PRESS konferenciji u ponoć prve zvanične rezultate Izbora u Mostaru.

Isti će biti dostupni i na našem portalu par minuta iza ponoći.



23:22h : HDZ 1990 nezadovoljan rezultatom na mostarskim izborima


"Nismo zadovoljni našim rezultatima. Trendovi pokazuju da je apsolutni pobjednik izbora HDZ BiH i ja im na tome čestitam", kazao je večeras nositelj liste HDZ-a 1990 za gradsku izbornu jedinicu Mostar Slaven Princ.

''Mi ćemo napraviti kvalitetnu analizu svega urađenog i propuštenog. Nakon toga ćemo odrediti put kojim želimo ići. Drago mi je da će se nakon 12 formirati Gradsko vijeće. Pred tim ljudima stoji nezahvalan zadatak, ali vrlo odgovoran jer je puno toga na čekanju'', izjavio je Princ.


23:15h:Koalicija Srpskih stranaka u Mostaru prešla cenzus

Ako je suditi prema dosadašnjim rezultatima izbora u Mostaru, u štabu liste "Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar", koju čini koalicija srpskih stranaka, uključujući i SDS i SNSD, imaju itekako razloga za slavlje. Kako sada stvari stoje, u narednom sazivu Gradskog vijeća Mostara imat će svog predstavnika.


Šef izbornog štaba Luka Petrović za N1 je kazao da još uvijek treba sačekati da se svi glasovi zbroje, te očekuje da stanje u gradu na Neretvi bude bolje i da pozicija Srba bude vidljivija. 


Zbog toga je večeras iznad pravoslavne crkve u ovom gradu upriličen vatromet. U štabu ove liste čuju se aplauzi i slavi se.



22:54h: Zvizdić: Mostar nije ničiji stolni grad


Denis Zvizdić, potpredsjedik Stranke demokratske akcije tokom obraćanja u Mostaru nakon lokalnih izbora u ovom gradu kazao je da Mostar nije "ničiji stolni grad", te da neće podržati nikakve podjele u ovom gradu - pogotovo ne one na etničkom osnovu. Zvizdić je odgovorio i na pitanje novinara da li vjeruje BH bloku i da li očekuje blokade HDZ-a.


"Da li vjerujemo BH bloku, mi vjerujemo u programske ciljeve i smjernice unutar Koalicije za Mostar. Vjerujemo da će za gradonačelnika, koji će biti gravitaciono polje pozitivnih energija, glasati svi oni koji žele moderan, jedinstven i savremen Mostar. To je cilj i očekivanje", izjavio je Zvizdić.


22:45h: Prema posljednjim nezvaničnim informacijama rezultata izbora u Mostaru, a na osnovu 37.950 prebrojanih glasova, Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH i BPS) ubjedljivo vodi.

Tako je Koalicija za Mostar osvojila 14.790 glasova, HDZ 10.035, te BH. blok (SDP i Naša stranka) 3.870. Prema tome, Koalicija za Mostar osvojila je 42 posto glasova, HDZ oko 31 posto, Bh. blok 11 posto, Ostajte ovdje 4 posto i HRS 6 posto.



22:30: Novi rezultati za Gradsku listu Mostara

Na osnovu do sada prebrojanih važećih glasačkih listića za Gradsku listu Mostara, u vodstvu je Koalicija za Mostar koja je je dobila 13.992 glasa.

Slijedi HDZ koji je dobio 10.325 glasova.

BH blok (SDP, Naša stranka) - 3.972 glasa

Hrvatska republikanska stranka - 2.247

Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar - 1.291

HDZ 1990 - 679

Platforma za progres - 610

Neovisna lista Pravo na grad - 471

Prva mostarska partija - 273

Mostar moj dom (HSP, HSP BiH, HKDU, Hrast) - 242


22:15h: NOVI REZULTATI


Na 28 posto uzorka za gradsku listu, Koalicija ima od toga 42 posto glasova, HDZ oko 31 posto, BH Blok 11 posto, Ostajte ovdje 4 posto, i Hrvatska republikanska stranka 6 posto, saopštio je Šerif Špago iz SDA


22:06h:Koalicija koju predvodi SDA: Možda bismo mi imali najviše razloga za slavlje...


Salem Marić, predsjednik Gradske organizacije SDA Mostar, ispred Koalicije za Mostar koju čine SDA, SBB, DF, SBiH i BPS u razgovoru sa reporterkom N1 kazao je da ova koalicija možda ima najviše razloga za slavlje, ali je rekao da je sve to preuranjeno.

"Mi smo realisti, imamo naše rezultate, naši posmatrači nam ih dostavljaju, prebrojano je 15 posto, mi vodimo ubjedljivo. Koalicija za Mostar će biti ubjedljivi pobjednik izbora i nadamo se da će naš kandidat Guzin biti gradonačelnik", rekao je Marić.

On se zahvalio građanima Mostara koji su u velikom broju izašli na izbore. U ovom momentu, kako je istakao za N1, nezahvalno je govoriti o omjeru u Gradskom vijeću.

Ipak...

"Realno je da imamo 18 vijećnika", poručio je Marić za N1.

21:55h: Raguž: HRS druga opcija među hrvatskim političkim strankama


Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž kazao je kako preliminarni rezultati izbora za Gradsko vijeće Mostara pokazuju da će HRS imati svoje vijećnike te da će biti druga opcija među hrvatskim političkim strankama.


''Još uvijek je rano davati neke ocjene kako će izgledati Gradsko vijeće i koliko ćemo mi imati vijećnika no informacije koje dobivamo s terena trenutno pokazuju da smo druga opcija među hrvatskim političkim stankama, a treća ukupno'', kazao je Raguž za N1.

21:42h: Prvi neslužbeni rezultati za Izbornu Jedinicu Jugozapad


HDZ - 3931

HRS - 788

BH Blok - 538

Koalicija za Mostar - 309

HDZ 1990 - 227

OStajte ovdje - 214

Mostar moj dom - 553


21.39h: Centralna izborna komisija BiH objavit će prve zvanične rezultate Izbora u Mostaru tačno u ponoć.


21.33h: Odziv po Izbornim jedinicama

CIK BIH Objavio je odziv po izbronim jedinicama u Mostaru. Isti možete pogledati klikom OVDJE


21.22h: NOVI REZULTATI IZBORA U MOSTARU

Na osnovu do sada prebrojanih važećih glasačkih listića za Gradsku listu Mostara, u vodstvu je Koalicija za Mostar koja je je dobila 7.057 glasova.


Slijedi HDZ koji je dobio 5.720 glasova, BH blok (SDP, Naša stranka) 1.889 glasova, Hrvatska republikanska stranka 1.051, Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar 857, HDZ 1990 - 335, Neovisna lista Pravo na grad 189, Platforma za progres 319, Mostar moj dom (HSP, HSP BiH, HKDU, Hrast) 129...


21.19h: Prva reakcija iz HDZ-a nakon izbora u Mostaru


Mario Kordić - nositelj liste HDZ-a na izborima u Mostaru zahvalio se građanima Mostara na uspješno obavljenom izbornom procesu. On je kazao da je on vrlo nestrpljiv u iščekivanju rezultata.

"Nadam se da će rezultati biti onakvi kakvi očekujemo, nema drugog razloga da ne bude tako. Sretan sam zbog cijele priče, radujem se formiranju novog Gradskog vijeća i početku uspješnog rada", kazao je Kordić.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko nije želio spekulisati o rezultatima dok ne budu poznati konkretni podaci CIK-a.

"Ne bih volio da proces bude kompromitiran, ne zbog stranaka, nego zbog građana. To podrazumijeva prolongiranje implementacije rezultata. HDZ BiH je zadovoljan izlaznošću, očekujemo da ćemo biti na onoj razini kako smo najavljivali, pojedinačno najveći broj mandata", rekao je.

21.15h: BH Blok zadovoljan rezultatima


U BH bloku su, sudeći prema atmosferi koja vlada u štabu ove koalicije,  zadovoljni dosadašnjim rezultatima izbora u Mostaru.


Nositelj liste BH bloka (SDP BiH – Naša stranka) Arman Zalihić kazao je da imaju brojeve koji ohrabruju.


"Jako smo zadovoljni brojkama koje dolaze u naš štab. U Starom gradu smo već pobijedili na nekoliko biračkih mjesta, u centralnoj zoni, Donjoj mahali, Brankovcu.. Kada je riječ o gradskim područjima jugozapad i zapad, tu smo druga politčka opcija iza HDZ-a, i po ovim projekcijama, sigurno ćemo uzeti vijećnička mjesta na tim područjima. Sve u svemu, jako, jako smo zadovoljni", naveo je Zalihić.

21.06h: U vodstvu je i dalje Koalicija za Mostar, a noviji nezvanični rezultati očekuju se uskoro...


21.00h: CIK objavio rezultate o izlaznosti


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopćila je da je odziv birača na redovnim biračkim mjestima do 19:00 sati bio 55 posto, odnosno glasalo je 52.865 birača.


20:56h: Salem Marić: Možemo biti zadovoljni


Salem Marić, predsjednik Gradske organizacije SDA Mostar, ispred Koalicije za Mostar koju čine SDA, SBB, DF, SBiH i BPS, rekao je da je matematika u Mostaru najvažnija - te da se nada kako će ova koalicija imati većinu u Gradskom vijeću, te da će njihov kandidat Zlatko Guzin biti gradonačelnik Mostara.

On se zahvalio svim građanima koji su izašli na izbore, a prema informacijama ovog političkog saveza - više od 52 posto građana je izašlo na izbore, bez COVID timova, mobilnih timova i glasova iz dijaspore.

"Možemo biti zadovoljni, imat ćemo pres-konferenciju u 20:00 sati gdje ćemo izaći sa podacima s kojim raspolažemo", rekao je Marić.

On je kazao da SDA sama ne može ponoviti rezultat iz 2008. godine kada su imali 12 vijećnika, ali je rekao da koalicija može imati više, 14 ili 15 koliko se nadaju.

20:51h : BH Blok: Bit ćemo neizostavan čimbenik i formiranju vlasti


''Preliminarni rezultati koji nam pristižu s terena daju nam za pravo da budemo jako zadovoljni rezultatima, posebno iz biračkih jedinica Jugozapad, Zapad i Stari grad'', rekli su iz BH Bloka. 


20:45h: Stigli novi rezultati, Koalicija za Mostar u vodstvu


Na osnovu 5.270 prebrojanih važećih glasova za Gradsku listu Mostara, u vodstvu je Koalicija za Mostar koja je je dobila 2.803 glasa.

Slijedi HDZ koji je dobio 2.478 glasa, BH blok (SDP, Naša stranka) 716 glasova, Hrvatska republikanska stranka 513, Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar 420, HDZ 1990 - 212, Neovisna lista Pravo na grad 101, Platforma za progres 97, Mostar moj dom (HSP, HSP BiH, HKDU, Hrast) 76...



20.42h: Što se gradske liste tiče, za sada sa 1.359 glasova vodi HDZ BiH, Koalicija za Mostar dobila je 1.304 glasa, BH blok 507, Hrvatska republikanska stranka 285, Ostajte ovdje Zajedno za naš Mostar 215, HDZ 1990 145, Platforma za progres 76, Novisna lista Prvo na grad 72, Mostar moj dom 41 glas, Prva mostarska partija 24...


20.35h: U izbornoj jedini Jug također vodi koalicija Za Mostar koju čine stranke SDA, SBB, DF, SBiH, BPS.

Prema još uvijek malom uzorku i prebrojanih preko 1.600 glasova, Koalicija Za Mostar dobila je 701 glas. Slijedi HDZ koji je dobio 643 glasa, BH blok (SDP, Naša stranka) 192 glasa, Hrvatska republikanska stranka 97, HDZ 1990 84, Ostajte ovdje - Zajedno za naš mostar 86, Platforma za progres 35, Mostar moj dom (HSP, HSP BiH, HKDU, Hrast) 17, Neovisna lista Pravo na grad 18..



30.38h : Koalicija za Mostar: Očekujemo da ćemo ostvariti svoj cilj

 Koalicija za Mostar očekuje i da na nivou ove izlaznosti bude pobjednička koalicija u Gradu Mostaru. Mi smo očekivali da će izlaznost biti i nešto veća ali nismo nezadovoljni. Očekujemo da ćemo ostvariti svoj cilj vezano za potreban broj glasova za naše daljnje aktivnosti u Gradskom vijeću i posebno prema izboru gradonačelnika Grada Mostara - pojasnio je Špago

20.30h: U izbornoj jedini Stari grad prema još uvijek malom uzorku i prebrojanih preko 1.300 glasova, Koalicija za Mostar dobila je 701 glas.


Slijedi HDZ koji je dobio 314 glasova, BH blok (SDP, Naša stranka) 158 glasova, Hrvatska republikanska stranka 97, HDZ 1990 84, Ostajte ovdje - Zajedno za naš mostar 55, Platforma za progres 55, Mostar moj dom (HSP, HSP BiH, HKDU, Hrast) 17, Neovisna lista Pravo na grad 17, Prva mostarska partija 3.

20.20h:Špago: Izlaznost na izborima u Mostaru oko 52 posto

Šerif Špago iz Stranke demokratske akcije u Mostaru kazao je kako je izlaznost na lokalnim izborima oko 52 posto, ali da u ovaj broj ne ulaze glasovi prikupljeni preko mobilnih i covid timova.


19.30h: Pravo glasa imalo 100 864 birača

Pravo glasa imalo je 100.864 birača, od čega njih oko 96.000 glasa na redovnim izborima, 48 u odsustvu te 3.985 putem pošte. U gradskom području Sjever glasalo se na 16 biračkih mjesta, u Starom Gradu na 32, u Jugoistoku na 14, na Jugu također na 14, na Jugozapadu na 43 te na Zapadu na ukupno 31 mjestu.

Centralna izborna komisija BiH je za posmatranje izbora u Gradu Mostaru akreditirala ukupno 361 posmatrača (5 posmatrača političkih subjekata za posmatranje GCB i CIK BiH; 302 posmatrača udruženja građana; 54 međunarodna posmatrača) a Gradska izborna komisija Mostara je akreditirala 1.356 posmatrača političkih subjekata


19.10h: Zatvorena su biračka mjesta u Mostaru.

Na izborima se bira 35 vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara i to u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada se bira 13 vijećnika i u 6 izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 vijećnika. To znači da će svaki birač dobiti po dva glasačka listića.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od čega: 22 političke stranke, 4 neovisna kandidata, 4 koalicije i jedna (1) lista neovisnih kandidata odnosno ukupno 370 kandidata.


Izvor sadržaja texta: n1

Nema komentara:

Objavi komentar