Drama u Banovićima, specijalci deblokirali željezničku prugu - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Drama u Banovićima, specijalci deblokirali željezničku prugu

Share This
FOTO: Klix.ba
Nakon što su ih tri puta upozorili da se sami sklone s pruge, specijalci su krenuli put pruge s koje su sklonili sve učesnike protesta.
Grupa boraca izrazila je negodovanje zbog ovakvog postupka policije, naglasivši da se oni nisu borili za ovakvu državu - u kojoj policija pokazuje snagu na radnicima koji čisto i pošteno traže svoja prava.
Specijalci su napravili živi štit između platoa na kojem se nalaze radnici i željezničke pruge koja je sada prohodna.
FOTO: Klix.ba
Kako smo ranije objavili, Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici zadužila je MUP TK i Upravu policije da što hitnije poduzmu sve potrebne mjere i radnje u skladu sa zakonom u cilju osiguravanja nesmetanog rada Rudnika mrkog uglja Banovići, sprečavanja nastanka daljnjih šteta u proizvodnji ovog privrednog subjekta, kao i potencijalnih šteta u radu termoenergetskih objekata na području Tuzlanskog kantona, a time i ugrožavanja energetskog sistema u Federaciji BiH. 
Podsjetimo, grupa od skoro 200 rudara od jučer je u štrajku. U jamu Omazići na redovno radno mjesto nisu otišli. Od uprave Rudnika mrkog uglja u Banovićima traže povećanje sniženih plaća, veći iznos toplog obroka i poboljšanje uslova rada u jamama.
Iz Uprave Rudnika su kazali da su protesti i štrajk nezakoniti, kao i da se među rudare upetljala politika.
Izvor: klix.ba

Nema komentara:

Objavi komentar