Elvedin Grcić: HDZ ne želi izabrati predsjedavajućeg Skupštine u HNK - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Elvedin Grcić: HDZ ne želi izabrati predsjedavajućeg Skupštine u HNK

Share This
Grcić navodi kako je važno istaći da klubovi naroda predlažu od svojih članova jednog za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine te je to suvereno pravo tog kluba. 

"Bitno je istaći da poslovnik, ali i Ustav Federacije definišu da mimo kluba ne može niko predlagati kandidata za ove funkcije. Zamjenici između sebe biraju predsjedavajućeg Skupštine i taj izbor nikako nije uslovljen izborom sva tri zamjenika. Ako znamo da postoji jasan politički dogovor SDA i HDZ-a da će predsjedavajući biti Šerif Špago, ne vidimo što se oko tog izbora stvara problem. Ključ rješenja leži u rukama Tomislava Martinovića, drugog izabranog zamjenika predsjedavajućeg", kaže za Klix.ba Grcić pojašnjavajući proceduru da se sjednica ne može sazvati bez izabranog predsjedavajućeg.

Dodaje kako HDZ radi očitu zamjenu teza, insistira na formiranju radnih tijela Skupštine, a odbija ispoštovati dogovor oko izbora predsjedavajućeg čime bi se konstituisao Kolegij - radno tijelo bez kojeg se ne može sazvati sjednica Skupštine. Pojašnjava kako su ranije dvije sjednice sazvane po ovlaštenju Skupštine s ograničenim rokom. 

"Mi nemamo zastupnika iz reda srpskog naroda i svaki dogovor tog kluba poštujemo. Podsjećam, da u periodu od 2010. do 2014. godine smo imali istu situaciju, iste dvije zastupnice, istu pat poziciju i cijeli mandat smo imali upražnjeno mjesto", izjavio je napominjujući da je besmisleno povezivanje izvršne i zakonodavne vlasti jer zastupnica Saradžić iz SDP-a je bila zamjenica predsjedavajućeg u prošlom mandatu iako ova politička opcija nije bila dio vladajuće većine. 

Već neko vrijeme spekulira se da HDZ svjestan brojčane nadmoći hrvatskog naroda u Skupštini HNK blokira rad zakonodavne vlasti nastojeći promijeniti poslovnik za što mu je dovoljna natpolovična većina. Ipak, ta vrsta preglasavanja bi samo dovela do dodatnih komplikacija i pat pozicije. 

Grcić kaže da je naredni korak sigurno nastavak razgovora SDA i HDZ-a te vjeruje u postizanje dogovora i nastavak konstituisanja zakonodavne, a i izbor izvršne vlasti u ovom kantonu.

Nema komentara:

Objavi komentar