U Prozoru održana tribina o izazovima i poteškoćama u povratničkom medžlisu - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

U Prozoru održana tribina o izazovima i poteškoćama u povratničkom medžlisu

Share This
Foto: Medžis IZ Prozor/Facebook
U okviru manifestacija 44. Dani mevluda i zikra i Dani džemata i džamija u srijedu, 24. aprila, u Prozoru je održana tribina na temu “Izazovi i poteškoće u povratničkom medžlisu”.

Na tribini su govorili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prozor Safet ef. Pozder, muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović i Bahrudin ef. Čolo, šef odjela za džemat, imame, organizaciju i razvoj vjerskog života pri upravi za vjerske poslove rijaseta IZ u BiH.

Glavni imam je istakao da je islam sistem života, a da je jedna od temeljnih odrednica tog sistema džemat. Govoreći o načinu organizacije vjerskog života u povratničkim džematima istakao je dva perioda. Period koji se dešavao odmah po početku procesa povratka, koji je pratio proces obnove infrastrukture i aktuelni trenutak u kojem se džemati nalaze.

Istakao je podršku koju medžlis u svom radu ima od strane Rijaseta Islamske zajednice, muftijstva mostarskog, Karađoz-begove medrese, te doprinos općine, ministarstava na kantonalnom, federalnom i državnom nivou. Posebno je naglasio podršku džematlija u iseljeništvu koji su pomogli veliki broj projekata i aktivnosti medžlisa.

Govoreći o izazovima, prilikama i stanju društvenog i vjerskog života na području Muftiluka mostarskog muftija je istakao da se ne smije gubiti vjera i nada. Istakao je da nadu i inspiraciju nalazimo u našoj vjeri i da je potrebno da među vjernicima bude poštovanja, povjerenja, ljubavi i solidarnosti. “Ukoliko bude vladala kohezija i bratstvo među vjernicima, onda se možemo nadati Božijoj milosti i pomoći”, poručio je muftija.

Podsjetio je da su Bošnjaci narod koji ima svoju duboku ukorijenjenost na ovom prostoru, duboku i čvrstu poveznicu sa svojim zavičajem, svojim toprakom. Citirao je rahmetli Huseina Husagu Ćišića koji je rekao: “…Mi nismo neka repa bez korijena, kako bi to neki htjeli da kažu i da naša privrženost bosanštini ne datira od novijeg datuma, kako to neki već vele, nego je ona produkt jedne zdrave narodne misli, koja je vijekovima davala impulsa javnom životu u našim pokrajinama”.

Muftija je istakao da naš narod ima vrijednosti, snagu, da ima mudrost i da treba pokazati organizovanost, htijenje i volju, što je zalog uspjeha i prosperiteta.

Predstavnik Uprave za vjerske poslove Bahrudin ef. Čolo govorio je o organizaciji vjerskog života na području naših džemata i naglasio da naši džemati imaju svoje specifičnosti i izazove i da je potrebno organizovati se u skladu s našom vjerom, tradicijom i kulturom. Naglasio je da je džemat konstanta, temeljna, polazna tačka, jezgro života islamske zajednice i da je džemat uvijek imao mjesto u historiji našeg društva, te da je afirmacija i organizacija džemata naša primarna zadaća.Izvor: Medžliš IZ Prozor/Facebook

Nema komentara:

Objavi komentar