Svim ženama sretan 8. mart želi portal Lug-Prozor.info - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Svim ženama sretan 8. mart želi portal Lug-Prozor.info

Share This

 


Kao i širom svijeta, tako i u Bosni i Hercegovini danas se obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena. 

Portal Lug-Prozor.info ovim putem svim ženama čestita njihov praznik, uz želje za mnogo sreće i u svim ostalim danima.

 

Ideja za obilježavanje međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća u vrijeme ubrzane industrijalizacije i ekonomske ekspanzije. Taj historijski proces koji je izmjenio zapadnu zemljinu hemisferu, osim ekonomskog boljitka, donio je i pogoršane uvjete rada, posebno za žene.


Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su stoga pokrenule demonstracije 8. marta 1857. u New Yorku, upravo zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija a te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.


Protesti 8. marta su se od tada događali i narednih godina, a najpoznatiji je bio onaj iz 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.


1910.godine prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, na kojoj je ustanovljen Međunarodni dan žena na prijedlog proslavljene njemačke socijalistice Clare Zetkin.


Naredne godine Međunarodni dan žena je obilježilo više od milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, a broj zemalja u kojima je on prihvaćan kao takav, širio se svake nove godine. Danas je to međunarodni praznik.

Nema komentara:

Objavi komentar