Pogledajte dokumentarni film : VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NEĆEMO! - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Pogledajte dokumentarni film : VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NEĆEMO!

Share This


 „Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo“, naziv je dokumentarnog filma o Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine.


Dokumentarni film o Aliji Izetbegoviću priča priču o prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine kroz sjećanja i izjave onih koji su ga poznavali i s njim radili u najtežim godinama borbe za nezavisnu državu.


O Aliji Izetbegoviću, njegovoj državničkoj i ljudskoj ulozi u nastanku savremene, međunarodno priznate, nezavisne Bosne i Hercegovine govorili su Mustafa ef. Spahić, Edhem Bičakčić, Mustafa ef. Cerić, Rajko Danilović, Mirko Pejanović, Emin Švrakić, Mehura Selimović, Nezim Halilović Muderris, Hamdija Abdić Tigar, Selmo Cikotić, Kasim Trnka.


Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive – referendumsko pitanje postavljeno građanima Republike Bosne i Hercegovine p1. marta 1992. godine.


U potpunosti prateći i uvažavajući principe Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIH) i ovo pitanje odisalo je vrijednostima koje Bosna i Hercegovina baštini stoljećima.

 

Autor referendumskog pitanja bio je prvi predsjedavajući Predsjedništva naše zemlje Alija Izetbegovć.


Građani, svih nacija i vjera pokazali su svojim odgovorom da žele nezavisnu, suverenu državu.


Dokumentarni film "Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo" pogledajte u nastavku:

Nema komentara:

Objavi komentar