Nove mjere u FBiH: Obavezna maska na otvorenom u cijeloj FBiH,sve bolnice za tri dana moraju osloboditi kapacitete, operacije samo za hitne slučajeve - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Nove mjere u FBiH: Obavezna maska na otvorenom u cijeloj FBiH,sve bolnice za tri dana moraju osloboditi kapacitete, operacije samo za hitne slučajeve

Share This

 


FOTO: KLIX.BA

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva organizovao je konferenciju za medije nakon vanrednog zasjedanja zbog "rapidnog rasta broja zaraženih koronavirusom", a Goran Čerkez je poručio da će svi građani Federacije BiH na otvorenom morati nositi zaštitne maske.


Nove mjere će, prema njegovim riječima, biti na snazi narednih 14 dana jer se epidemiološka situacija znatno pogoršala, a najznačajnija mjera je vezana za bolničke kapacitete u svim bolnicama na području Federacije BiH.Prema njegovim riječima, zahtijevali su obustavu hladnih programa, odnosno zdravstvenih tretmana koji nisu hitni.


"Samo hitni slučajevi, slučajevi koji ne mogu da čekaju i slučajevi za koje služba kaže da su neophodni. Ostali će se obustaviti.", rekao je Čerkez.


Navodi da će u javnim ustanovama biti omogućeno antigensko testiranje, isključivo poštujući propise.


"Antigensko testiranje se radi jedino kada je PCR nedostupan i kada imamo simptomatske pacijente. To je definirano prema uputama proizvođača, isključivo u javnim ustanovama. Mjere stupaju s danom donošenja, očekujemo da će se svi pridržavati", kazao je Čerkez.
"Moramo svi biti zajedno. Ovo je teško vrijeme, ali nije vrijeme za paniku", zaključio je Čerkez na skupu pred zgradom Federalnog ministarstva zdravstva u Sarajevu, piše KLIX.

Nema komentara:

Objavi komentar