ZLOČIN PRIPADNIKA TZV. HVO-a: “Zapalili su bebu od tri mjeseca, to govori sve o ubicama u Ahmićima” - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

ZLOČIN PRIPADNIKA TZV. HVO-a: “Zapalili su bebu od tri mjeseca, to govori sve o ubicama u Ahmićima”

Share This

Mještanima Ahmića svaki 16. april vrati sjećanja na ono što su preživjeli na današnji dan 1993. godine, a što mnogi od njihovih članova porodice, prijatelja, komšija, njih ukupno 116, nisu. Sjećanja na njih i događaje od 16. aprila 1993. godine su, kažu, živi svaki dan, ali na današnju godišnjicu ona postaju kristalno jasna, kao da su se dogodila ovog jutra.

Ahmići, naselje u općini Vitez, 16. aprila 1993. godine bilo je mjesto jednog od najtežih zločina nad civilima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.


Tog proljetnog jutra pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) brutalno su likvidirali 116 Bošnjaka, civila, najmlađa žrtva imala je samo tri mjeseca, najstarija 82 godine.

Pukovnik britanske vojske Bob Stewart zajedno sa svojom jedinicom koja je bila u sastavu tadašnjeg UNPROFOR-a, Zaštitnih snaga Ujedinjenih nacija, prvi je ušao u Ahmiće nakon zločina. Iako je bio iskusan vojnik, ostao je šokiran, piše FAKTOR.


Za pokolj u ovom dijelu srednje Bosne pred Sudom BiH osuđen je Paško Ljubičić na deset godina zatvora. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je 2004. osudio Darija Kordića na 25 godina zatvora za ratne zločine počinjene u srednjoj Bosni, a koji su uključivali i ubistva u Ahmićima kod Viteza.

Nakon što je odslužio dvije trećine kazne, Kordić je pušten iz zatvora. Zbog zločina u Ahmićima pred Sudom u Hagu osuđen je i Drago Josipović na 12 godina, dok je Vladimir Šantić osuđen na 25 godina zatvora.

 Osuđeni su samo oni po komandnoj odgovornosti, ne i direktni izvršioci. Zato ne možemo biti zadovoljni – ističe Ahmić koji još traga za posmrtnim ostacima svoje majke.

Stanovnike Ahmića muči i drugi problem.

- Vidite, živjeti se mora. Mi nemamo rezervnu domovine, moramo ostati na svom ognjištu. A to nije lako, jer smo građani drugog reda. To je, nažalost, stvarnost. Da se ne lažemo, ovo je njihova, hrvatska teritorija, ma šta o tome neko mislio.

Istina, nema incidenata, radimo s Hrvatima, ali Bošnjaci ovdje ne mogu napredovati. Mi smo na nuli - podvlači Ahmić.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa neće biti kolektivnog obilježavanja, ali će žitelji Ahmića uz sve propisane mjere ipak odati počast i proučiti Fatihu žrtvama masakra.

Nema komentara:

Objavi komentar