Odbijen zahtjev za ukidanje uslova prijevremene slobode za Valentina Ćorića - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Odbijen zahtjev za ukidanje uslova prijevremene slobode za Valentina Ćorića

Share This

Mehanizam za međunarodne krivične sudove odbio je zahtjev Valentina Ćorića, bivšeg komandanta Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da ukine uslove njegovog prijevremenog oslobađanja, objavljeno je u Hagu.
Ćorić je osuđen na kaznu zatvora od 16 godina zbog zločina počinjenih na teritoriji tzv. Herceg-Bosne, a pušten je na slobodu prošle godine, nakon što je odslužio više od dvije trećine kazne.

U odluci se navodi da je predsjednik Mehanizma Carmel Agius odbio Ćorićev zahtjev da ukine uslove njegovog puštanja na prijeveremenu slobodu u potpunosti ili da ih objasni - da bi Ćorić mogao da učestvuje kao stranka i svjedok u tekućim i budućim pravnim postupcima u Hrvatskoj.


Mehanizam podsjeća da je Ćorić pušten iz zatvora uz uslov da ne stupa u kontakte sa žrtvama i svjedocima u postupku protiv njega ili drugih osuđenika Haškog tribunala, da ih ne zastrašuje i da ne pokušava da im naudi. Ćoriću je zabranjeno da utiče na rad Mehanizma ili na provođenje pravde.

Precizirano je da on može da živi mirno u zajednici u koju je pušten, ali da ne može biti politički aktivan, niti prisustvovati tajnim sastancima koji bi mogli prouzrokovati nemire, razgovarati sa bilo kim o svom predmetu, osim sa svojim advokatom, kao i da ne može da posjeduje oružje, niti da počini bilo kakav prekršaj.

Ukoliko prekrši ove uslove, smatrat će se da je počinio djelo nepoštovanja suda, navodi se u odluci.


U odluci se podsjeća da Ćorić smatra da je, zbog ovih uslova, u neravnopravnom položaju u odnosu na druge osuđenike Haškog tribunala i da to utiče na njegovu sposobnost da ostvari svoja prava, dužnosti i obaveze u domaćem postupku.

Agius je naveo da je Ćorić potvrdio da se pridržava uslova pod kojima se nalazi na prijevremenoj slobodi, piše Klix.

Nema komentara:

Objavi komentar