Skandalozno: Generali Oružanih snaga BiH učestvovali u obilježavanju neustavnog Dana RS-a - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Skandalozno: Generali Oružanih snaga BiH učestvovali u obilježavanju neustavnog Dana RS-a

Share This
Oružane snage BiH ne učestvuju u obilježavanju 9. januara, navedeno je u odgovoru Ureda za odnose s javnošću MOBIH na upit medija o tome da li će pripadnici 3. pješadijskog puka (Republika Srpska), oko čijeg učešća u obilježavanju neustavnog Dana RS je bilo mnogo kontroverzi, ove godine na bilo koji način učestvovati u obilježavanju 9. Januara.

Međutim, jučer su na spomenutom obilježavanju neustavnog Dana Repubblike Srpske učestvovali brigadir Radovan Jović, komandant 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, brigadir Zoran Dunović, zamjenik komandanta KP Oružanih snaga BiH za operacije, brigadir Radovan Jović, komandant 6.pbr Oružanih snaga BiH, generalmajor Gojko Knežević, zamjenik načelnika ZŠ Oružanih snaga BiH za resurse i generalmajor Radovan Ilić, komandant OK Oružanih snaga BiH. Svi oni su u ovoj neustavnoj manifestaciji učestvovali u uniformama Oružanih snaga BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović upozorio je da obilježavanje 9. januara kao dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska predstavlja grubo kršenje konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je proslava ovog datuma kao praznika proglašeno neustavnim.
“Svi oni koji učestvuju u ovom antiustavnom činu grubo narušavaju Dejtonski mirovni sporazum…Od institucija Bosne i Hercegovine, prije svega Tužilaštva BiH, tražim da konačno počnu primjenjivati zakon, jer je odbijanje provođenja odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo”, poručio je Džaferović.

Prilikom stupanja u Oružane snage Bosne i Hercegovine i činovanja u generale, spomenuti oficiri dali su izjave da neće kršiti Ustav i zakone BiH.
Ovim narušavaju Zakon o službi i etički kodeks Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Nadamo se da će Ministarstvo odbrane BiH i nadležne pravosudne institucije pokrenuti postupak protiv oficira OS BiH koji su učestvovali na obilježavanju neustavnog Dana RS i sankcionisati njihovo nedjelo.
Izvor: SAFF

Nema komentara:

Objavi komentar