Bugojno: Mještani pojedinih naselja u panici,u vodi za piće pronađena escherichia coli - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Bugojno: Mještani pojedinih naselja u panici,u vodi za piće pronađena escherichia coli

Share This

U  bugojanskim naseljima Glavice i Vileši u vodi je pronađena povećana koncentracija bakterije escherichia coli, o čemu su obaviješteni mještani, a zabranjena je upotreba vode za piće za obje mjesne zajednice dok se ne riješi problem. 
U izvještaju od uzoraka nalaza koji su urađeni na izvorištu i u domaćinstvima navodi se da nalaz ukazuje da je ešerihija koli združena sa ostalim bakterijama indikatorima fekalnog zagađenja i da je prisutno svježe fekalno zagađenje.

Također, nalaz koliformnih bakterija ukazuje i na staro fekalno zagađenje i na eventualno postojanje mikrobnih gnjezda.

Iz zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB Travnik preporučuju da se preispita higijensko-tehničko stanje vodnog objekta, da se preispita sanitarno-higijensko stanje okoline, izvorišta i zone sanitarne zaštite u smislu otklanjanja mogućnosti prodiranja površinskih i otpadnih voda u vodni objekat, preporučuju da se voda dezinfikuje kao i da se u cilju zdravstvene sigurnosti voda mikrobiološki i hemijski kontroliše.

Koliformne bakterije su uobičajene u našem okruženju i generalno nisu štetne. Međutim, prisustvo ovih bakterija u vodi za piće je obično posljedica problema sa sistemima za prečišćavanje vode ili sa cijevima koje distribuiraju vodu i ukazuje da voda može da bude kontaminirana bakterijama koje mogu izazvati bolesti.

Escherichia coli jedan je od najpoznatijih mikroorganizama uopšte. Unatoč tome što se ova bakterija može naći kao normalni stanovnik u crijevima čovjeka i brojnih životinja, određeni sojevi mogu izazvati mokračne i crijevne infekcije, pa i dovesti do vrlo teških oblika bolesti s mogućim smrtonosnim ishodom.

Simptomi crijevnih infekcija uključuju proljev, bol u trbuhu i temperaturu. Ozbiljniji slučajevi mogu dovesti do krvave stolice, dehidracije, pa čak i zatajenja bubrega. Ljudi s oslabljenim imunitetom, trudnice, mlađa djeca i starije odrasle osobe imaju povećani rizik za razvijanje komplikacija.

Simptomi crijevne infekcije obično počinju između prvog i desetog dana nakon što ste zaraženi E. coli. To je poznato kao razdoblje inkubacije. Kada se pojave simptomi, obično traju oko 5 do 10 dana.
Foto: Bugojno-Danas

Simptomi mogu uključivati:

grčevi u trbuhu
iznenadni, ozbiljni vodeni proljev koji se može promijeniti u krvave stolice
plinovi
gubitak apetita ili mučnina
povraćanje (neuobičajeno)
umor
groznica
Simptomi mogu trajati od nekoliko dana do više od tjedan dana

Simptomi teške infekcije E. coli mogu uključivati:

krvavi urin
smanjenu količina urina
blijedu kožu
modrice

dehidracija

Izvor: Bugojno-Danas

Nema komentara:

Objavi komentar