(VIDEO) Bajramska čestitka reisa Kavazovića: Ne dopustite zlim ljudima da naruše vašu vjeru u ljude - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

(VIDEO) Bajramska čestitka reisa Kavazovića: Ne dopustite zlim ljudima da naruše vašu vjeru u ljude

Share This

Ne dopustite zlim ljudima da naruše vašu vjeru u ljude. Dostojanstveno, kako priliči muslimanima, obilježite ovaj veliki blagdan, ne zaboravite svoju rodbinu, prijatelje i komšije, a posebno ne one kojima je naša pomoć potrebna, poručio je danas u tradicionalnoj čestitki povodom Kurban-bajrama reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Pouka
- S posebnim duhovnim ushićenjem dočekujemo deseti zul-hidže, prvi dan ovogodišnjeg Kurban-bajrama. U nedjelju, 11. augusta, naša će se radost proširiti našim lijepim krajevima. Kurban-bajram nas podsjeća na Ibrahima, a.s., oca vjerovjesnika i lučonošu tevhida. On je utemeljitelj pravca i obnovitelj zavjeta oko kojeg se okupljaju jevreji, kršćani i muslimani, koji u njemu i u njegovom životnom putu traže nadahnuće i uputu, ne samo za svoje živote nego i za budućnost velike ljudske porodice, pojasnio je Kavazović.

Ibrahim je, podsjetio je, utemeljio zajednicu vjernika i sa sinom Ismailom sagradio Kabu, koju ovih dana posjećuju milioni vjernika iz čitavog svijeta.


- Bila je to i ostala jednostavna građevina, koja je utočište sljedbenicima Ibrahimovog pravca iz čitavog svijeta. Skrivena daleko u unutrašnjosti okrutne arabijske pustinje, ona je postala duhovna oaza iz koje se ljudi napajaju hiljadama godina. Kada je sagrađena, Kaba je stajala naspram piramida i kula Egipta i Babilona i njihovih moćnih vladara, vojski i civilizacija, rekao je reis Kavazović.

Kako je kazao, neka to bude pouka nama u ovim danima hadža.

- Na naš svijet nemojmo gledati samo iz pozicije sile, moći i dominacije, nego ga gledajmo Ibrahimovim očima istinske vjere, nade, ljubavi i žudnje za pravdom. Neka to bude opomena i današnjim silnicima, koji veličaju zlo i nepravdu, zaneseni golom silom koju trenutno imaju. Budućnost pripada istinoljubivim i onima koji čvrsto vjeruju u Božiju pravdu, poručio je Kavazović.

Radost Bajrama, istakao je, podijelite sa svojim komšijama, duhovnim potomcima Ibrahima, i sa svim ljudima.

Slijedite Ibrahima
- Slijedite Ibrahima, prinoseći kurbane i njime počastite svoju porodicu, komšije i siromahe, dodao je reis Kavazović.

Bajram je čestitao muslimanima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

Prema Takvimu Islamske zajednice, prvi dan Kurban-bajrama, odnosno 10. zul-hidždže 1440. hidžretske godine, pada u nedjelju, 11. augusta 2019. godine.

Centralna bajramska svečanost biće održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Izvor: 

Nema komentara:

Objavi komentar