Goranu Pavkoviću samo godinu dana zatvora za ratni zločin u Prozoru! - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Goranu Pavkoviću samo godinu dana zatvora za ratni zločin u Prozoru!

Share This
Sud Bosne i Hercegovine je, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, osudio Gorana Pavkovića na godinu dana zatvora za ratni zločin počinjen na području Prozora.

Pavković je postigao sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH. Prema sporazumu, Pavković je zločin počinio kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za regiju Prozor/Rama. 

- Neutvrđenog datuma u novembru 1993.u prostoriji Vatrogasnog doma u Prozoru u kojem su pripadnici HVO-a vršili ispitivanje privedenih civila kao saučesnik sudjelovao je u mučenju oštećenih, tako što im je golo tijelo dodirivao električnom palicom, tukao ih nogama i rukama, kao i palicom po svim djelovima tijela - stoji u sporazumu, prenosi BIRN BiH. 

Predsjedavajući Sudskog vijeća, Halil Lagumdžija je kazao da je do sporazuma došlo svjesno i dobrovoljno a ovakva presuda je donijeta jer je optuženi bio mlađa punoljetna osoba.

- Sud je utvrdio da je optuženi kriv nakon što je proučen 31 dokaz Optužbe. Cijenjene su sve okolnosti i imao je u vidu, da kazna treba da zadovolji pravdu i da satisfakciju žrtvama. Same žrtve su pozdravile sklapanje sporazuma - kazao je Lagumdžija.

Sporazumom je Pavković oslobođen plaćanja troškova postupka.

Na visinu krivično pravne sankcije ne postoji mogućnost žalbe.

Nema komentara:

Objavi komentar