Podignuta optužnica protiv Gorana Pavkovića zbog mučenja zarobljenih Bošnjaka u Prozoru - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Podignuta optužnica protiv Gorana Pavkovića zbog mučenja zarobljenih Bošnjaka u Prozoru

Share This
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Gorana Pavkovića, rođenog 1975. godine u Prozoru, državljanina BiH i Hrvatske.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO na području Prozor-Rame, u svojstvu pripadnika HVO “Rama” Prozor, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme oružanih sukoba.Pavković se tereti da je tokom 1993. godine nečovječno postupao i sudjelovao u mučenju zatočenika bošnjačke nacionalnosti na području Prozora.
On se tereti da je kao saučesnik, sudjelovao u mučenju i zlostavljanju grupe zatočenih civila bošnjačke nacionalnosti, koji su zlostavljani tokom ispitivanja u prostorijama Vatrogasnog doma u Prozoru, tako što je nezakonito zatočene civile tukao električnom palicom, rukama i nogama.
Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar