Na današnji dan 1993. HVO je srušio Stari most u Mostaru - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Na današnji dan 1993. HVO je srušio Stari most u Mostaru

Share This


 

Stari Most u Mostaru srušen je na današnji dan prije 28 godina. Tačno u 10 sati i 16 minuta most je pao u dubine Neretve. 

Stari most porušen je granatiranjem od Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 9. novembra 1993. godine. 


Pored Starog mosta, porušena je i jezgra Starog grada među, koja je uključivala monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam u Hercegovini.


Kako je pao Stari?

Do večeri 8. novembra 1993. most je, kako je kazao, bio skoro poptuno uništen. Ni sam nije siguran kako je most izdržao tu noć. Pao je sutradan ujutro, nakon što je na njega ispaljno još šest tenkovskih granata. Opisujući paniku koja je nastala nakon rušenja Starog mosta, jedne od posljednjih komunikacija sa ostatkom teritorije pod kontrolom Armije BiH, svjedok je naveo da su dva dana nakon toga morali smirivati preplašeni narod.


Reuters je 10. novembra '93. godine prenio izvještaj u kojem je Veso Vegar, bivši portparol Odjela obrane Hrvatske zajednice Herceg Bosna i kasnije glasnogovornik HDZ 1990., koji je u međuvremenu preminuo, potvrdio da je "HVO ispalio deset granata na Stari most". U istom članku se navodi da su Ujedinjene nacije potvrdile da je HVO uništio most granatama ispaljenim iz središnjeg Mostara.


"Konačni udarac zadalo je nekoliko tenkovskih granata koje su stigle sa sjevernih i južnih položaja HVO", prenijela je agencija riječi portparola UN u Sarajevu.


Praljku je presudio Haški tribunal, a potom i on sam sebi.


 Branioci Mostara će danas, zajedno sa mostarskim osnovcima, ispratiti skok bez aplauza. Sa Starog mosta koji je u julu 2004. godine ponovo "izronio za one što ga vole".

Nema komentara:

Objavi komentar