Ratni zločinac Željko Jukić pomoćni radnik u kuhinji u državnom zatvoru - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Ratni zločinac Željko Jukić pomoćni radnik u kuhinji u državnom zatvoru

Share This


 U takozvanom državnom zatvoru, odnosno u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, trenutno "leže" 234 osuđenika za ratni zločin, terorizam i organizirani kriminal.


Od prije nekoliko mjeseci je osiguran i radni angažman zatvorenika. Tako njih 76 radi u kuhinji, pekari, biblioteci, brijačnici, vešeraju, rade kao frizeri, a pomažu i u održavanju čistoće.


Među njima je i osuđeni ratni zločinac, Željko Jukić, koji odslužuje kaznu od 15 godina, zbog počinjenog ratnog zločina nad Bošnjacima u Prozoru.


Iz spiska zatvorenika koji su radno angažovani, a koji je dostavljen u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, vidljivo je da je Jukić angažovan kao pomoćni radnik u kuhinji.


Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Željka Jukića u martu 2015. godine na 15 godina zatvora zbog učešća u prisilnim nestancima, premlaćivanju, pljački i prisilnom premještanju civila s područja općine Prozor 1993. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar