Obilježena 28. godišnjica stradanja Bošnjaka Prozora: Još uvijek se čeka pravda! - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Obilježena 28. godišnjica stradanja Bošnjaka Prozora: Još uvijek se čeka pravda!

Share This

Pohod na Crni vrh: 31.7.2021. // Federalna.ba

 
Memorijalnim pohodom pod nazivom "Pohod na Crni Vrh - Marš mira, marš slobode", te učenjem tradicionalnog mevluda u Prozoru,  danas je obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima u općini Prozor.Program obilježavanja stradanja Bošnjaka Prozora započeo je tradicionalnim pohodom i  to stazom kojom su logoraši vođeni do mjesta egzekucije, a to je lokalitet Crnog vrha.


Program se dalje nastavio učenjem Jasina na šehidskom mezarju u Prozoru, te radicionalnim Mevludom u Čaršijskoj džamiji u Prozoru.

Pohod na Crni Vrh 2021.

Ono što posebno uznemirava, ali i boli porodice žrtava je činjenica da za  zločin počinjen na Crnom vrhu niko nije odgovarao.


Naime, prije 28 godina, 31. jula 1993. godine pripadnici tzv. Hrvatskog vijeća odbrane odveli su 54 prozorska Bošnjaka iz logora u Srednjoj školi na područje Crnog vrha, povezali ih žicom u “živi štit“, krećući se preko Makljena prema položajima Armije RBiH. Ubijena su 23 logoraša, a ostali su se uspjeli osloboditi bijegom u šumu. Do danas za ovaj zločin niko nije odgovarao.


Spisak ubijenih 31.7.1993. godine u „živom štitu“ na Crnom vrhu:
1. Agić (Bajro) Džafer, rođen 1957. godine
2. Agić (Ismet) Mehmed, rođen 1971. godine
3. Berić (Huso) Ismet, rođen 1958. godine
4. Grcić (Hamo) Zijad, rođen 1975. godine
5. Hadžibegović (Safet) Fahrija, rođen 1955. godine
6. Hadžić (Đulaga) Samir, rođen 1965. godine
7. Kmetaš (Zlatif) Bećir, rođen 1965. godine
8. Letica (Mustafa) Ramiz, rođen 1965. godine
9. Letica (Ibro) Rasim, rođen 1963. godine
10. Munikoza (Mustafa) Ibro, rođen 1943. godine
11. Osmić (Dervo) Enver, rođen 1974. godine
12. Pilav (Ibro) Hazim, rođen 1951. godine
13. Pilav (Alija) Husein, rođen 1967. godine
14. Pilav (Idriz) Ismet, rođen 1961. godine
15. Pilav (Idriz) Omer, rođen 1956. godine
16. Pračić (Osman) Muharem 1962. godine
17. Purgić (Ibro) Selim, rođen 1965. godine
18. Šabić (Alija) Edin, rođen 1972. godine
19. Šabić (Avdo) Emir, rođen 1969. godine
20. Šabić (Dervo) Mujo, rođen 1957. godine
21. Trtić (Ahmet) Abdulah, rođen 1957. godine
22. Ugarak (Juso) Zajko, rođen 1952. godine
23. Zajmović (Fahrudin) Armin, rođen 1975. godine
24. Logo Dževad

ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA U PROZORU


Hrvatska vojska (HV) i Hrvatsko vijeće obrane (HVO) su 23. oktobra 1992. godine, masovnom upotrebom teških artiljerijskih oruđa, oklopno-mehanizovanih sredstava ratovanja, kao i masovnom upotrebom pješadijskih jedinica, napali grad Prozor. Tom prilikom angažovane vojne jedinice su izvršile teško bombardovanje gradskog središta, što je izazvalo velike materijalne štete na stambenim i privrednim objektima u dijelu grada kojeg su uglavnom, naseljavali, Bošnjaci. Prilikom ulaska u grad navedene snage su ubile i teže i lakše ranile više lica.


Po ulasku u Prozor HV i HVO su svo bošnjačko stanovništvo koje nije uspjelo da izbjegne prema Jablanici ili u obližnje šume deportovalo u unaprijed pripremljene zatočeničke objekte, a vojno sposobne muškarce u prve logore na području paradržavne hrvatske (Republike Hrvatske) tvorevine Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne (u skladištu Teritorijalne odbrane u Prozoru, fabrici “UNIS” i školskim objektima – u selima Ripci, Jaklići, Šćit, itd.). Prilikom zauzimanja Prozora i neposredno poslije toga, pomenute vojne snage su zapalile 71 bošnjačku kuću, zatim 39 ugostiteljskih i 11 drugih privrednih objekata u vlasništvu Bošnjaka, te oduzele 110 motornih vozila različitih tipova i namjene.


Hrvatske snage su na području Općine Prozor izvršile brojne masovne i pojedinačne pokolje bošnjačkog civilnog stanovništva, posebno u sljedećim naseljima: Blace, Klek, Parcani, Paroš, Tolovac, Duge, Škrobućani, Tošćanica, Orašac, Lapsunj, Heljdovi, Here, Šćipe, Krančići, Donja Vast i dr.


U toku 1993. godine HVO je izvršio skoro potpuno protjerivanje bošnjačkog stanovništva sa okupirane teritorije. Vojno sposobni Bošnjaci (oko 1.000) su deportovani u logore u Prozoru ili zapadnoj Hercegovini.


Dana 28. avgusta 1993. HVO je uhapsio preostalo civilno stanovništvo, potovario ih u kamione i preko sela Kućani protjerao. Tada je u jednom klasičnom getu u dijelu Prozora koji se zove Pograđe, HVO ostavio da životare ukupno 128 lica bošnjačke nacionalnosti, uglavnom članove porodica majstora koji su bili potrebni za održavanje ratne teknike HVO-a.


U toku zatočenja u logorima HVO-a naročito su bili torturi izloženi logoraši u Vatrogasnom domu u Prozoru i Srednjoškolskom centru, gdje su premlaćivani i mučeni do smrti. Postoje brojne izjave o strijeljanju civila Bošnjaka na lokalitetu Duška Kosa (danas je to deponija smeća). Desetine žena i djevojaka je silovano, a zabilježena su i seksualna iživljavanja nad muškarcima, među njima i prisiljavanje na seksualni odnos sa krmačom.


Dana 31. jula 1993. godine pripadnici vojne policije HVO brigade “Rama” su iz logora u Srednjoškolskom centru u Prozoru izveli više od 50 logoraša i koristili ih kao živi štit na Crnom Vrhu (Makljen) protiv pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, koje su povezali u dvije grupe. Od toga je jedna grupa od 26 logoraša uspjela da pobjegne na teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine, a drugu su pripadnici HVO-a jednostavno s leđa likvidirali. Njihova tijela su pronađena i ekshumirana iz sekundarne masovne grobnice u selu Lapsunj 24. septembra 1998. godine (ukupno 21 tijelo).


Hrvatske snage su potpuno uništile sljedeća bošnjačka naselja: Tošćanica, Lizoperci, Grevići, Gračac, Ustirama, Heljdovi, Klek, Gračanica, Paroš, Parcani, Gorica, Škrobućani, Munikoze, Prajina, Donji i Gornji Krančići, Lug Donji i Gornji Višnjani, Blace, Here, Lapsunj, Kovačevo Polje, Varvata i Orašac.


U Prozoru (na području Općine) je ubijeno 254 Bošnjaka: muškaraca, žena i djeca, piše portal Lug-Prozor.info.

Nema komentara:

Objavi komentar