HDZ BiH nastavlja sa opstrukcijama u HNK, neuspješni pokušaji izbacivanja SDA iz vlasti - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

HDZ BiH nastavlja sa opstrukcijama u HNK, neuspješni pokušaji izbacivanja SDA iz vlasti

Share This

 

FOTO: S. Pračić

Kantonalna organizacija SDA HNK, u sklopu svojih redovnih aktivnosti, a poštujući obaveze propisane Statutom SDA BiH, u Konjicu je u subotu održao svoju drugu redovnu Skupštinu. 

FOTO: S. Pračić


U općem presjeku stanja i studioznoj političkoj analizi, predsjednik KO SDA HNK Edin Mušić se osvrnuo na sve bitne događaje koji su zabilježeni na području ovog kantona, obuhvatajući i značajna pitanja i događaje koji su se u istom periodu dešavali u ostatku BiH, a imali su direktnu refleksiju na područje HNK. 


U analizi rada izvršne i zakonodavne vlasti statistički je navedeno kako je Skupština HNK održala sedam sjednica, četiri redovne i tri vanredne, dok je u istom periodu Vlada HNK održala 42 sjednice.


Politika opstrukcija HDZ BiH u HNK se kontinuirano nastavlja, prvenstveno u Stocu i Čapljini, gdje se u organizaciji rada općinskih vijeća spriječava imenovanje predsjedavajućih vijeća koji su izbornim rezultatom pripali Bošnjacima, odnosno kadrovima SDA. Također, posljednja godina zbog političkog pritiska HDZ BiH i pokušaja izmjene Izbornog zakona protekla je u pokušaju političke odmazde te stranke u HNK, na način da se SDA pokušavala na sve načine istisnuti iz vlasti u ovom kantonu, što je u svim dosadašnjim pokušajima bilo neuspješno.

FOTO: S. Pračić

U pregledu ukupnih društvenih prilika istaknuto je da je zbog specifičnih uslova u 2020. godini posebna pažnja posvećena očuvanju zdravstvenog sistema u HNK, koji je uprkos svim poteškoćama dobro odgovorio izazovima pandemije. Odgovornim i koordiniranim radom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i ostalih uključenih u ogroman sistem obrazovanja, uspješno je okončana školska 2020. godina i prvi dio 2021. godine. Mnogi izazovi, te složenost i osjetljivost ove oblasti su imali kvalitetne i hrabre odgovore kadrova SDA. Kultura, sport i drugi društveni sadržaji imali su sistemsku podršku, kao i kontinuitet brige o svim institucijama koje egzistiraju u HNK. Od značajnijih odluka koje su usvojene na Skupštini HNK ističu se usvajanje prostornog plana  HNK, kao i Zakon o dopunskim pravima boraca.


Elvedin Grcić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK, napravio je analitički pregled stanja lokalnih izbora održanih 2020. godine, u kojem je naveo kako je SDA u svim njenim odborima prilikom utvrđivanja kandidatskih listi za lokalne izbore u potpunosti ispoštovao pravila Izbornog zakona i kriterija kadrovske politike SDA i dodatnih smjernica. Grcić je istakao kako je struktura predloženih kandidata  održavala interese asocijacija i organizacija stranke uz poštivanje svih potrebnih normi i uputstava viših organa stranke uz uvažavanje prijedloga kandidata iz mjesnih ogranaka na krajnje demokratski i transparentan pristup u postupku predlaganja kandidata i sačinjavanja listi, što je u konačnici rezultiralo potpunim poštivanjem teritorijalne, spolne i kvalifikacione zastupljenosti kandidata koji su bili na listama SDA u HNK. Primjetno je bilo povećanje kandidata mlađe životne dobi i osoba koji su prvi put pojavljuju kao kandidati na listama.


Potpredsjednica KO SDA HNK Irma Memidžan prezentirala je sa aspekta svoje struke informaciju u oblasti zdravstva sa posebnim osvrtom na okolnosti u kojima je na prostoru HNK tretiran problem COVID-19. Memidžan je upoznala delegate kako je organizacija zdravstvene zaštite u HNK organizirana na tri nivoa, primarni, sekundarni i tercijalni, navodeći kako je kompletan zdravstveni sistem u ovom kantonu u toku pandemije makasimalno i kvalitetno u sklopu svojih mogućnosti odgovorio izazovu. Navedeno je kako je u HNK do sada testirano 135.410 osoba, od čega je pozitivnih na COVID-19 bilo 28.078. Doktorica Memidžan je upozorila kako je potrebno snažno i energično raditi na promociji imunizacije, kao i da je neophodno i dalje poštivati higijensko-epidemiološke mjere Kriznih štabova Federacije BiH.


Skupštinski referat o oblasti obrazovanja prezentirao je prof. dr. Rašid Hadžović koji je naglasio kako je HNK jedini kanton u FBiH koji je imao nastavu u školama. Sumirajući ukupno stanje u ovoj oblasti, Hadžović je naveo kako u obrazovnom sistemu u HNK radi više od 3.500 ljudi, čime je to jedan od najobimnijih i najzahtjevnijih resora. Pored uspješnog servisiranja svih potreba učesnika u odgojno-obrazovnom procesu u HNK značajna pažnja se posvećuje inkluzivnoj nastavi, pa je tako u prošloj godini angažirano 86 asistenata za rad sa djecom kojima je potreban takav oblik podrške. Također, zbog sve izražajnijih poteškoća koje je prozrokovao COVID-19, čini se sve kako bi se osigurala dodatna sredstva za zapošljavanje psihologa koji bi pomagali djeci i roditeljima u preovladavanju problema sa kojima se suočavaju. Hadžović je upoznao Skupštinu kako se u pripremama za početak nove školske godine poduzimaju sve mjere da se nastava obavlja u punom kapacitetu, pa je u tom segmentu pokrenuta akcija vakcinacije uposlenika u školama, što je projekt koji je trenutno u toku.


Potpredsjednik SDA BiH Šerif Špago analizirao je stanje sigurnosti u HNK, koje je u posljednje vrijeme narušeno. Nepostojanje Komesara MUP-a HNK kroz duži period dodatno usložnjava nesređeno stanje u ovoj oblasti. Ističući brojne administrativne, pravne i političke prepreke koje se godinama dešavaju u pokušajima rješavanja problema u MUP-u HNK, Špago je naveo kako je potrebno postići kompromis kojim će se stvoriti pretpostavke za rješavanje organizacijskih i kadrovskih pitanja u MUP-u HNK, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima i Zakonom o policijskim službenicima HNK, s ciljem rješavanja nagomilanih problema.


Ministri SDA u Vladi HNK Suad Balić i Adnan Faladžić kroz skupštinske materijale i svoja usmena izlaganja detaljno su definirali stanja u oblasti pravosuđa, odnosno radu Kantonalnog štaba Civilne zaštite HNK.


Nema komentara:

Objavi komentar