Sutra konačna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Sutra konačna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću

Share This

 


Sutra, 8. juna, bit će izrečena konačna presuda Ratku Mladiću pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove. Presuda je zakazana za 15.00 sati.


Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.


U avgustu 2020. godine iznesene su žalbe na presudu. Odbrana je tada zatražila oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, dok je Tužilaštvo zatražilo da se proglasi krivim i za genocid u još pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Foči, Kotor-Varoši i Vlasenici.


Iznošenje žalbi održano je nakon dva ranija odgađanja – prvo odgađanje je bilo zbog Mladićeve operacije, a drugo zbog koronavirusa jer je bio otežan dolazak nekih sudija u Haag, kako je obrazloženo ranije, kao i zbog činjenice da Mladić zbog svog zdravstvenog stanja i životne dobi spada u “rizičnu grupu”.


Proces sutrašnjeg izricanja presude moći ćete pratiti uživo, na portalu Lug-Prozor.info .

Nema komentara:

Objavi komentar