Borcima u HNK za svaki mjesec poveden u ratu naknada 5 KM - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Borcima u HNK za svaki mjesec poveden u ratu naknada 5 KM

Share This

 Demobilisani borci će za svaki mjesec poveden u ratu dobivati naknade od 5 KM u Hercegovačko-neretvanskom kantonu na osnovu Izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca, koju danas u Mostaru u Skupštini HNK usvajaju po hitnoj proceduri.


Ministar za pitanja boraca u HNK Oliver Soldo kaže kako će prava na naknadu ostvarivati demobilisani borci koji ove godine navršavaju 55 ili 56 godina, jer za one koji imaju navršenih 57 godina je ta naknada riješena kroz zakon na nivou Federacije BiH.


"Skupština i Vlada su u Budžetu za tekuću godinu osigurali 600 hiljada KM i iz tih sredstva naši borci će moći nakon današnjeg zakona ostvariti naknadu od 5 KM mjesečno Kroz ovaj zakon smo propisali jasne procedure koje će ići preko jedinica lokalne samouprave koje će biti zadužene za prvostepena rješenja i zaprimanje zakona, a ministarstvo će uraditi reviziju tih rješenja i nadam se da će već od 1. jula ići isplata", kazao je ministar Slodo.


Ističe kako je ovim zakonom i udvostručen iznos koji će ministarstvo davati braniteljima za ortopedska pomagala i da su urađene tehničke izmjene koje se odnose na subvencioniranje obaveze borcima za doškolovanja i prekvalifikacije, te popravke sa aspekta stambenog zbrinjavanja.


"Mi smo jedan od zadnjih kantona koji donosi ovaj zakon ali bitno je da ga na kvalitetan način riješimo i naši branitelji će u buduće imati pravo na egzistencijalne naknade. Nažalost ona je 5KM, po mjesecu provedenom u ratu, tako da maksimalan iznos ove naknade može biti, ako znamo da je 55 mjeseci maksimalna mogućnost sudjelovanja u ratu oko 270 KM, a prosjek Federalni je oko 210 KM", kaže Soldo.


Naglašava da je osigurano 600 hiljada KM za tekuću godini što treba biti dostatno za realizaciju jer kako navodi tu naknadu bi trebalo ostaviti manje od 500 boraca u HNK jer se radi o generaciji koja navršava 55 i 56 godina.

Izvor: KLIX

Nema komentara:

Objavi komentar