Preminuo Jovan Divjak, general Armije RBiH - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Preminuo Jovan Divjak, general Armije RBiH

Share This

 


U Sarajevu je u 84. godini preminuo Jovan Divjak, bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine i prvi nosilac iz BiH najvišeg francuskog ordena "Legije časti", potvrđeno je za N1 iz Udruženja „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“.


Jovan Divjak je bivši oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), a potom brigadni general Armije Republike Bosne i Hercegovine. Osnivač je i izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“. Rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu. Od 1966. godine živio i radio u Sarajevu. Sa suprugom Verom imao sinove Želimira i Vladimira.


Po završetku Vojne Akademije u Beogradu školovao se u Francuskoj. Radio je kao predavač u kasarni „Maršal Tito“ u Sarajevu. Od 1984. godine je bio komandant Teritorijalne odbrane Mostar, a 8. aprila 1992. godine postao je zamenik komandanta Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine. Tokom rata je postao jedan od zamjenika komandanata Armije RBiH i komandant Teritorijalnog okruga Sarajevo. Godine 1993. mu je dodijeljen čin brigadnog generala. Penzionisan je 1996. godine, a dvije godine kasnije je zbog „građanske neposlušnosti“ vratio čin generala.


Od 1994. godine vodi Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ koje pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju. U julu 2001. godine mu je dodijeljen Orden Legije časti.


Tužilaštvo Republike Srbije je 2008. godine za njim raspisalo potjernicu zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine. Uhapšen je u martu 2010. godine u Beču, ali je austrijski sud odbio da ga izruči Srbiji uz obrazloženje da se u Beogradu ne bi moglo očekivati pošteno suđenje.


Hrvatsko državno odvjetništvo je u martu 2017. godine podiglo optužnicu protiv njega i još nekoliko drugih oficira Armije RBiH zbog ratnih zločina nad Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini.


Izvor: N1

Nema komentara:

Objavi komentar