Nedjeljni specijal: (VIDEO): Ovako je Alija Izetbegović dočekan u Širokom Brijegu: “Hoćemo Aliju, ne damo Široki” - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Nedjeljni specijal: (VIDEO): Ovako je Alija Izetbegović dočekan u Širokom Brijegu: “Hoćemo Aliju, ne damo Široki”

Share This


U ovosedmičnom izdanju "Nedjeljnog specijala na portalu Lug-Prozor.info", donosimo video o tome kako je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine, dočekan 7. maja 1991. godine u Širokom Brijegu, gdje su bili zaustavljeni i tenkovi JNA vojske.


 Bio je utorak, 7. maja 1991. godine. Tenkovi JNA, koji su po komandi iz Generalštaba u Beogradu krenuli ka Sinju, zaustavljeni su u Pologu, Općina Široki Brijeg, koji se tada zvao Lištica.


Na teren su došli predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljuić i potpredsjednik Skupštine RBiH Mariofil Ljubić.Vojska je željela proći, ali narod to nije dopustio.


Narod se okupljao u sve većem broju, uzvikivali su: "Vojska u kasarne". Kada su čuli da će doći predsjednik Izetbegović, okupljeni narod u Širokom je počeo skandirati: "Hoćemo Aliju, hoćemo Aliju..."


Zdenko Ćosić, tadašnji predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH u Širokom Brijegu, obratio se okupljenim građanima.


- Molim vas da budemo strpljivi i da čekamo vijesti iz Beograda. S tim da, ako odluka Saveznog predsjedništva bude suprotna preporuci Predsjedništva BiH, onda će nas više obvezivati preporuka naše Republike, nego Beograda - kazao je Ćosić.


U Polog tada dolazi Alija Izetbegović.


- Neki su mi rekli nemoj: "Nemoj ići tamo, opasno je" - rekao je Izetbegović okupljenoj masi ljudi, a oni su uzvikivali: "Nije!".


- Vi ste moj narod i ja sam vaš - rekao je tadašnji predsjednik, a narod je aplauzima odobravao njegov govor.


Saopćio im je prijedlog da se prvo povuku desantne jedinice, pa da će onda pustiti vojsku da prođe. Svojim riječima Alija je potaknuo narod da propusti kolonu tenkova.


- Alija, Alija... - uzvikivala je masa.

VIDEO-PRILOG:


Nema komentara:

Objavi komentar