Prekinuta sjednica: "Koalicija za Mostar" napustila sjednicu Gradskog vijeća Mostara - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Prekinuta sjednica: "Koalicija za Mostar" napustila sjednicu Gradskog vijeća Mostara

Share This

 Današnja konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara je prekinuta prije drugog kruga glasanja o izboru novog gradonačelnika nakon što je "Koalicija za Mostar" okupljena oko SDA napustila sjednicu.


Prije prekida sjednice vijećnici nisu dvotrećinskom većinom prihvatili prijedlog o prekidu sjednice i nastavku narednog petka, 12. februara. Prijedlog o prekidu sjednice i nastavku za sedam izazvao je i brojne kritike onih koji su željeli da se sve završi večeras.


Za prijedlog prekida sjednice "za" je glasalo 14, vijećnika, suzdržanih je bilo 11, a protiv je bilo 10. To nije bilo dovoljno za donošenje odluke.


Nakon toga vijećnici "Koalicije za Mostar" su odlučili napustiti skupštinsku salu što je vodilo ka tome da nema kvoruma za dalje odlučivanje.Zatim se glasalo o prijedlogu vijećnika Armana Zalihića da se sjednica nastavi narednu srijedu 10. februara što je u konačnici i prihvaćeno.Kao što je već poznato poslije prvog kruga glasanja za gradonačelnika iz utrke je ispala kandidatkinja Bh. bloka Irma Baralija, a u drugi krug su prošli kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić i Zlatko Guzina ispred "Koalicije za Mostar“.U prvom krugu glasanja 15 vijećnika je glasalo za Marija Kordića (HDZ BiH), 11 za Zlatka Guzinu (Koalicija za Mostar), a pet za Irmu Baraliju (Bh. blok). Suzdržano je bilo pet vijećnika (Hrvatska republikanska stranka i Prva mostarska partija).U drugom krugu glasanja potrebna je dvotrećinska većina za izbor gradonačelnika, a ukoliko se to ne desi u trećem krugu glasanja bit će potrebna opća većina od 35 vijećnika kako bi Mostar dobio nasljednika Ljube Bešlića.Iako prema Statutu Grada Mostara, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća ne mogu biti iz reda istog naroda pretpostavlja se da ako Kordić (HDZ BiH) bude izabran za gradonačelnika, njegov kolega iz stranke Ivan Zelenika će podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Gradskog vijeća.Trenutno s obzirom da je Zelenika predstavnik hrvatskog naroda, samim tim Hrvat prema statutu ne može biti gradonačelnik Grada Mostara.

Izvor: KLIX

Nema komentara:

Objavi komentar