SDP u Srebrenici krao bošnjačke glasove za Grujičića, uhapšene tri osobe - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

SDP u Srebrenici krao bošnjačke glasove za Grujičića, uhapšene tri osobe

Share This


Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provodi akciju pretresajući pet lokacija u Srebrenici i jednu u Tuzli zbog sumnje na krivično djelo povreda biračkog prava na Lokalnim izborima 2020. godine. Osumnjičeni su pod kontrolom policije.


"Tri osumnjičene osobe su pod kontrolom i nadzorom pripadnika SIPA-e na lokacijama koje se u sklopu akcije pretresaju pod nadzorom Tužilaštva BiH", kazao je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.


Tužilaštvo BiH je saopćilo da se više osoba sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela te krivična djela povrede biračkog prava i nedozvoljenog korištenja ličnih podataka.


"Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima u vezi s prijavama građana za glasanje iz inozemstva", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Kako nezvanično saznajemo, za sada su osumnjičene osobe iz Općinskog odbora Socijaldemokratske partije BiH u Srebrenici - predsjednik Bego Bektić, te Enver Hamzić i Muamer Sandžić.


Sumnja se da su nedozvoljeno koristili lične podatke bh. građana za glasanje putem pošte iz Srbije, te fiktivnim glasovima pogodovali kandidatu za načelnika Općine Srebrenica Mladenu Grujičiću, kao i Socijaldemokratskoj partiji BiH.


Pored privatnih objekata, jedna od lokacija na kojima se vrše pretresi je Općina Srebrenica a druga biračko mjesto u Potočarima, piše KLIX.


Podsjećamo, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je izjavio da SDP neće podržati Aliju Tabakovića jer se ne žele svrstavati u "bošnjačku reprezentaciju".


Nema komentara:

Objavi komentar