Prije 27 godina HVO je srušio Stari most u Mostaru - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Prije 27 godina HVO je srušio Stari most u Mostaru

Share This

 

Na današnji dan prije 27 godina srušen je Stari most u Mostaru, simbol toga grada, a danas u 10.15 sati bit će obilježena godišnjica njegovog rušenja.


Stari most u Mostaru porušilo je granatiranjem Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) 9. novembra 1993. godine. S njim i cijelu staru jezgru Starog grada među kojima je nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam u Hercegovini, piše FAKTOR.


Rušenje Starog mosta počelo je dvadeset dana ranije, a intenzivno 8. novembra 1993. Gađan je s obližnjih planinskih visova Planinice i Stotine granatama velike razorne moći. Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su svojevrsni statički uteg mostu. Cijela jedna ulica sa dućanima zvana Kujundžiluk potpuno je nestala. Granate su dva dana zaredom intenzivno rušile dio po dio mosta. I konačno u 10 sati i 16 minuta 9. novembra pokleknulo je remek-djelo mimara Hajrudina. Pao je u hladnu Neretvu. Stari most je bio simbol mostarskog građanskog identiteta i simbol najvrednijeg kulturno-historijskog nasljeđa u Bosni i Hercegovini.

Nema komentara:

Objavi komentar