BREAKING: U Mostaru ubijen ratni zločinac Marko Radić! - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

BREAKING: U Mostaru ubijen ratni zločinac Marko Radić!

Share This

                    FOTO: hercegovina.info

U blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova HNK-a u Mostaru, večeras u 19 sati dogodila se pucnjava u kojoj je smrtno stradala jedna osoba. 

 

Prema prvim informacijama, jedna osoba je usmrtila drugu osobu i udaljila se s mjesta događaja. Na tom mjestu trenutno su jake policijske snage s dugim cijevima.


Prema nezvaničnim informacijama koje je objavilo nekoliko portala, u Mostaru je večeras ubijen osuđeni ratni zločinac MarkoRadić Maka.

Njega je, također, prema nezvaničnim informacijama, ubio Josip Cvitanović.


Radić je 2011. godine pravosnažno na Sudu BiH osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara. Prebačen je potom u Hrvatsku. Nakon odluke Županijskog suda Zagreb koji priznao bh. presudu, ali ju je smanjio na 12 i po godina zatvora, Radić je pušten na slobodu u decembru 2018. godine.


U presudi Suda BiH navodi se da je u periodu od jula 1993. godine do marta 1994. godine Marko Radić bio u svojstvu zapovjednika Prve Bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade HVO-a i diverzantske jedinice Ivan Stanić Ćićo, a kasnije i zapovjednik Druge brigade HVO-a i osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja uključujući i selo Vojno.


Radić je lično učestvovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju zatočenica logora Vojno, uključujući i maloljetne djevojčice.


Izvor fotografija: hercegovina.info

Nema komentara:

Objavi komentar