25. novembar- Dan državnosti Bosne i Hercegovine - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

25. novembar- Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Share This

 

Na današnji dan, prije 77 godina u Mrkonjić Gradu održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

AVNOBiH je bio najviši politički, predstavnički i zakonodavni organ na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.


Na zasjedanju u Mrkonjić Gradu potvrđen je kontinuitet državnosti BiH, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne.


U noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine je usvojena i Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude udružena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslovenske federacije. BiH je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, te živjeti u slobodi i jednakosti.


Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa.


Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH je formalno konstituiran kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) BiH, ali je u stvarnosti djelovao kao njen najviši organ vlasti. Odluke ZAVNOBiH-a potvrđene su i na zasjedanju AVNOJ-a, a definirane su i granice BiH koje su određene odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.


Povodom Dana državnosti za danas je predviđen niz ceremonija i manifestacija, od općinskog, preko kantonalnog do državnog nivoa, kojima će se obilježiti ovaj praznik, ali ove godine u uvjetima prilagođenim trenutnoj epidemiološkoj situaciji.


Svim građanima Bosne i Hercegovine, portal Lug-Prozor.info čestita 25. novembar- Dan državnosti Bosne i Hercegovine


Nema komentara:

Objavi komentar