NE ZABORAVIMO: Šta se stvarno dogodilo u Prozoru tog 23.10.1992? - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

NE ZABORAVIMO: Šta se stvarno dogodilo u Prozoru tog 23.10.1992?

Share This

 

Danas, 23.oktobra, u Prozoru se obilježava godišnjica tzv. "oslobođenja" grada Prozora. Ova sramna godišnjica obilježena je u organizaciji hrvatskih udruženja.


 Mogli bi razumjeti da su Hrvati u Prozoru obilježili sjećanje na ratne dane, na poginule borce, ali obilježavati godišnjicu oslobođenja grada Prozora je direktan čin promoviranja ustašluka i iživljavanja nad prozorskim Bošnjacima.


Na ovaj dan, 23.10. 1992. godine, pripadnici tzv. HVO-a nisu oslobodile Prozor, već su etnički očistili komšije Bošnjake.


Šta se zaista dogodilo tog 23.10.1992. godine?

Hrvatska vojska (HV) i Hrvatsko vijeće obrane (HVO) su 23. oktobra 1992, masovnom upotrebom teških artiljerijskih oruđa, oklopno-mehanizovanih sredstava ratovanja, kao i masovnom upotrebom pješadijskih jedinica, napali grad Prozor. Tom prilikom angažovane vojne jedinice su izvršile teško bombardovanje gradskog središta, što je izazvalo velike materijalne štete na stambenim i privrednim objektima u dijelu grada kojeg su uglavnom, naseljavali, Bošnjaci. Prilikom ulaska u grad navedene snage su ubile i teže i lakše ranile više lica.


Po ulasku u Prozor HV i HVO su svo bošnjačko stanovništvo koje nije uspjelo da izbjegne prema Jablanici ili u obližnje šume deportovalo u unaprijed pripremljene zatočeničke objekte, a vojno sposobne muškarce u prve logore na području paradržavne hrvatske (Republike Hrvatske) tvorevine Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne (u skladištu Teritorijalne odbrane u Prozoru, fabrici “UNIS” i školskim objektima – u selima Ripci, Jaklići, Šćit, itd.). Prilikom zauzimanja Prozora i neposredno poslije toga, pomenute vojne snage su zapalile 71 bošnjačku kuću, zatim 39 ugostiteljskih i 11 drugih privrednih objekata u vlasništvu Bošnjaka, te oduzele 110 motornih vozila različitih tipova i namjene.


Hrvatske snage su na području Općine Prozor izvršile brojne masovne i pojedinačne pokolje bošnjačkog civilnog stanovništva, posebno u sljedećim naseljima: Blace, Klek, Parcani, Paroš, Tolovac, Duge, Škrobućani, Tošćanica, Orašac, Lapsunj, Heljdovi, Here, Šćipe, Krančići, Donja Vast i dr.


U Prozoru (na području Općine) je ubijeno 254 Bošnjaka: muškaraca, žena i djeca. Više hiljada njih je protjerano sa svojih ognjišta. Za tijelima nekih Bošnjaka se još uvijek traga


Nema komentara:

Objavi komentar