Usvojen budžet, lokalni izbori u Bosni i Hercegovini u novembru! - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Usvojen budžet, lokalni izbori u Bosni i Hercegovini u novembru!

Share This

Usvojen je Budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, čime su, između ostalog, otklonjene sve prepreke za organiziranje Lokalnih izbora za 15. novembar ove godine.

Budžet je na današnjoj hitnoj sjednici usvojio i Dom naroda, nakon što je u ponedjeljak podršku Budžetu dao i Zastupnički dom. Za usvajanje Budžeta je danas glasalo svih 13 prisutnih delegata, među kojime je i delegat SDP-a Denis Bećirović, čije su stranačke kolege iz Zastupničkog doma glasale protiv njegovog usvajanja.


Prethodno su, podsjećamo, Zastupnički dom i Dom narada usvojili Zakon o budžetu u različitim tekstovima, te je Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak usaglasila jedinstveni tekst, u kojeg su uvršteni amandmani koje je na prijedlog delegata HDZ-a BiH usvojio Dom naroda. Tim amandmanima je izmijenjen prijedlog Predsjedništva BiH kojim su redicirana sredstva u iznosu od 754.000 KM namijenjena Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije Dušanka Majkić je uoči glasanja kazala da se nada da će danas biti "kraj ove agonije", te je iskazala zadovoljstvo što je usvojeno sve ono što je prethodno usvojio Dom naroda. Delegat Zlatko Miletić je tokom rasprave upozorio na negativne ekonomske posljedice pandemije koronavirusa, te da se ne slaže sa stavom Komisije, iako će podržati usvajanje Budžeta. Također je upozorio na izostanak empatije za migrantsku krizu u kantonima koji su njome najviše pogođeni.


- Mislim da smo na određeni način ponizili članove Predsjedništva. Mislim da je Budžet trebao koncipiran na potpuno drugi način. Ja vas molim da vodite računa o tome kako ćemo trošiti novac - izjavio je Miletić, koji je kazao da je dobio informaciju da je planirana kupovina dva automobila marke "audi" za potrebe Parlamentarne skupštine BiH.

Pojasnio je da će podržati Budžet kako bi profunkcionirale institucije BiH, te zbog potrebe održavanja Lokalnih izbora, koji su, ocjenjuje, strateško pitanje za BiH,piše FAKTOR.

Nema komentara:

Objavi komentar