FOTO: Predvođeni majkama Srebrenice, učesnici "Marša mira" ušli u Potočare - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

FOTO: Predvođeni majkama Srebrenice, učesnici "Marša mira" ušli u Potočare

Share This
Učesnike ovogodišnjeg "Marša mira" u Memorijalni centar uvele su majke Srebrenice. Na čelu kolone prethodnih dana su bili preživjeli iz jula '95. godine.

Maršu mira" se danas pridružio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.


Učesnicima Marša mira pridružili su se na etapi puta Jaglići - Derviševac.
Ovogodišnji "Marš mira", 16. po redu, organizovan je u specifičnim uslovima zbog pandemije koronavirusa. Upravo iz mjera predostrožnosti, organizovane su grupe u kojima je manje od 50 učesnika.

"Marš mira", u otežanim uslovima u organizacijskom smislu zbog pandemije koronavirusa, krenuo je u srijedu s Crnog vrha umjesto iz Nezuka, kakva je bila tradicija ranijih godina.
"Marš mira" za preživjele simbolizira čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja genocida u Srebrenici.

U ukupnoj dužini od gotovo 100 kilometara, svih dosadašnjih godina, pa i ove, predvode ga preživjeli Srebreničani koji su isti taj put, samo u obrnutom smjeru, prošli 1995. godine bježeći od sigurne smrti. Preživjelim Srebreničanima iz godine u godinu na Maršu mira pridružuju se brojni građani BiH, ali i iz mnogih drugih zemalja svijeta.


- Ako isključimo 7. juli, dešavanja u Nezuku, imali smo oko 400 učesnika. Svi su imali maske, mjere zabrane su ispoštovane. Sve je dobro proteklo. Svaki dan je barem po dva puta učesnicima mjerena temperatura. Bili su i učesnici Marša iz '95. godine. Po njihovoj ozbiljnosti i emotivnom stanju se primjećuje iz godine u godinu da im je teže - kaže za faktor Munir Habibović, učesnik ovogodišnjeg "Marša mira".

Autor: Muhidin Živojević
Izvor: Faktor

Nema komentara:

Objavi komentar