Muslimani obilježili mubarek noć Lejletu-l-kadr - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Muslimani obilježili mubarek noć Lejletu-l-kadr

Share This                          Muslimani širom svijeta večeras su obilježili mubarek noć-27. noć mjeseca Ramazana- Lejletu-l-kadr.
Centralna svečanost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr održana je večeras u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.
Glavni imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur ef. Malkić održao je uvodno obraćanje i proučio Kadersku dovu.

- Lejletul-kadr je noć, bolja od hiljadu mjeseci. U ovoj noći mi se prisjećamo Allaha dž.š. i zikr na Njega činimo i prisjećamo se da naš prisni prijatelj treba da bude Kur'an i da se ukrasimo naukom i znanjem - kazao je ef. Malkić.


Podsjetio je kako je poslanik Muhammed a.s. u pećini Hira dobio istinitu objavu, kada mu je melek Džibril došao i rekao prve riječi "Ikre" - Uči.

- Zato, naukom treba da ukrasimo sebe i svoj evlad. Jer svi ćemo sa ovog svijeta preseliti i stati pred Gospodara svjetova i polagati račun za naša djela - dodao je.

Poručio je da bi muslimani u noći Lejletu-l-kadr trebali što više vremena provesti uz Kur'an.

- Ovo je noć Kur'ana i zato je lijepo da u ovoj noći učimo Kur'an što više i da čitamo prijevod Kur'ana i pokušamo doći do njegovih pouka i poruka. Ovo je noć kada bi trebali da klanjamo što više namaza. Ovo je noć dove, noć naših želja, noć u kojoj Allah dž.š. prima dove i želje od svojih dobrih robova - kazao je ef. Malkić prisutnim vjernicima, piše Anadolija. 

Nema komentara:

Objavi komentar