Danas se ukida zabrana kretanja između općina i gradova u Hercegovačko-neretvanskom kantonu - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Danas se ukida zabrana kretanja između općina i gradova u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

Share This

Načelnik Štaba civilne zaštite i direktor Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK Eugen Ćubela je na današnjoj konferenciji za medije u Mostaru kako su dosadašnje mjere zaštite u tom kantonu polučili rezultatima, te da se tokom dana očekuje ublažavanje restriktivnih mjera u to kantonu.

''Danas se navršava 36 dana od kada je tu HNK proglašeno stanje nepogode. S današnje tačke gledišta mogu reći da smo izučeno zadovoljni tokom odvijanja borbe protiv koronavirusa'', kazao je Ćubela..

No naglasio je kako se borba uspješno odvijala uz pomoć donesenih mjera i odgovornih građana koji su ih poštivali.

''Na koordinacijskom sastanku Vlade i Štaba civilne zaštite HNK slušajući glas struke uz mjere koje su poduzimane i uvidom u njihovu procjenu, na jutros održanom sastanku predložit će se tokom dana Kantonalnom štabu da se predloži ukidanje i van snage mjere stavi ograničavanja kretanja između općina i županija'', kazao je Ćubela.

Ublažavanje mjera kako ističe očekuje se tokom današnjeg dana.

''Ova mjera koju smo donijeli 9 aprila je polučila uspjehom i bila je na snazi svije sedmice kad smo očekivali ekspanziju ove bolesti i kao što se vidi iz biltena o broju novozaraženih ona je polučila rezultatima'', kaže Ćubela.

Glasnogovornik Vlade i Štaba civilne zaštite HNK Pero Ćiro Pavlović, je iznoseći podatke zdravstvenog biltena potvrdio da se stanje u tom kantonu stabilizira.

''Tokom protekla 24 sata u SKB Mostar testirano je 197 uzoraka, a iz Hercegovačko-neretvanskog kantona su pozitivne dvije osobe koje su iz Mostara'', kazao je Pavlović.

U mostarskoj Covid bolnici , trenutno je hospitalizirana 20 pacijenta od koji je pet bolesnika na respiratoru 8 pacijenata je na liječenju uz potporu kisikom, piše KLIX.

Nema komentara:

Objavi komentar