Zbog koronavirusa u BiH se zatvaraju škole i fakulteti, sportska takmičenja bez publike - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Zbog koronavirusa u BiH se zatvaraju škole i fakulteti, sportska takmičenja bez publike

Share This

Zbog pojave koronavirusa,  u narednih 21 dan zatvaraju sve osnovne i srednje škole u entitetu Republika Srpska, počevši od sutra do 30. marta, a isto važi i za visokoškolske ustanove-fakultete.

- Preporuka je da se u ovom trenutku ne zatvaraju vrtići, ali će se pojačati kontrola, ukoliko se pojavi ijedan slučaj ići će se na zatvaranje i tih ustanova. U ovom trenutku da ne bismo pravili problem roditeljima koji rade, nismo htjeli da donosimo mjeru zabrane i u tim ustanovama - rekao je Radovan  Višković, premijer entiteta RS.

Nalgasio je i da se neodgovornim ponašanjem može proširiti virus:
- Neodgovornim ponašanjem građana, koronavirus se može proširiti. Ovim pokušavamo da suzbijemo da se virus šiti u RS i da ne dođemo u poziciju da imamo više slučajeva-kazao je Višković.

Također, danas je  usvojena naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u cilju prevencije širenja koronavirusa, te se  otkazuju javna okupljanja sa više od 250 učesnika, a odgađa se i nastava u svim zdravstvenim školama i fakultetima.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u cilju daljnjeg praćenje situacije i poduzimanje mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja bolesti izazvane novim koronavirusom koji je proglašena zaraznom bolešću čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za Federaciju BiH, na danas održanoj sjednici sjednici donio je Naredbu kojom se preciznije definiše i nalaže postupanje javnih subjekata i pojedinaca u trenutnim okolnostima:

- Nalaže se bolničkim ustanovama u Kantonu Sarajevo da zabrane posjete bolnicama, kao i u ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području Kantona.

- Nalaže se zdravstvenim ustanovama otkazivanje nastave za đake srednjih zdravstvenih škola i studente fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

- Nalaže se zdravstvenim ustanovama na području KS da obavljaju samo neophodne specijalističko-konsultativne preglede, po procjeni specijaliste i tima obiteljske medicine.

- Osobama starije životne dobi i hroničnim bolesnicima preporučuje se da smanje odlaske u zdravstvene ustanove, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporučuje se da prvo zdravstvenu ustanovu – ambulantu obiteljske medicine kontaktiraju i telefonom, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

- Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo, javnim i privatnim, da pacijente sa akutnim respiratornim simptomima i febrilna stanja ne upućuju direktno na Kliniku za infektivna oboljenja ili na Kliniku za plućne bolesti i TBC KCUS-a i Opću bolnicu “Prim. Dr Abdulah Nakaš”.

- Osobe koje imaju akutne respiratorne simptome i febrilna stanja, a nisu pod zdravstvenim nadzorom, nemaju istoriju putovanja u ugrožena područja, u prethodnih 14 dana, kao ni kontakt sa osobama koje su putovale u ugrožena područja, potrebno je da pozovu dežurne brojeve telefona nadležnih Domova zdravlja Kantona Sarajevo, kako bi dobile savjet i instrukcije za dalje postupanje.
Samoinicijativni odlazak u Hitnu medicinsku pomoć ili urgentne centre Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš” i KCUS-a je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH

- Nalaže se osobama koje su posljednjih 14 dana boravile u zemljama koje se ugrožena zarazom novim koronavirusom (posebno Kini, Italiji, Južnoj Koreji i Iranu, a i sva druga ugrožena područja), a nisu prošle sanitarnu kontrolu na graničnim prelazima i nemaju izdato rješenje o zdravstvenom nadzoru/samoizolaciji, da se obavezno telefonski jave nadležnoj epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo KS na otvorene brojeve telefona, u cilju uspostavljanja zdravstvenoga nadzora i vođenja registra. Ne provođenje ove mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti podliježe krivičnoj odgovornosti.

- Nalaže se hotelima, hostelima i vlasnicima privatnih apartmana za iznajmljivanje da ažurno vode Knjigu stranih gostiju i registruju dolaske stranih gostiju – turista iz ugroženih područja (posebno Kini, Italiji, Južnoj Koreji i Iranu a i sva druga ugrožena područja) koji su u posljednjih 14 dana boravili u ovim područjima, te da kontaktiraju odmah telefonsku nadležnu epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo na otvorene brojeve telefona, u cilju njihovoga stavljanja pod zdravstveni nadzor. Ne provođenje ove mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti podliježe krivičnoj odgovornosti.

- Javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama naloženo je, da u slučaju sumnje na oboljenje od koronavirusa slijede algoritme komunikacije, pregleda i prijevoza Kriznog plana pripravnosti za postupanje nadležnih institucija u kantonu u cilju poduzimanje mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

- Zbog promjene epidemiološke situacije u svijetu, Evropskom regionu i Bosni i Hercegovini, a shodno Naredbi Kriznog štaba Federalnoga ministarstva zdravstva nalaže se da J.U. Opća bolnica "Prim. Dr. Abdulah Nakaš“ shodno raspoloživim bolničkim posteljnim kapacitetima hitno napravi preraspodjelu posteljnih kapaciteta kako bi se omogućilo zbrinjavanje većeg broja oboljelih u bolničkim zdravstvenim ustanovama na području kantona.

- Nalaže se zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo, da, shodno razvoju i promjeni epidemiološke situacije u svijetu, Evropskom regionu i Bosni i Hercegovini, pripreme planove stavljanja zdravstvenoga kadra na raspolaganje za potrebe zbrinjavanja većeg broja oboljelih u zdravstenim ustanovama na području Kantona, a sukladno odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH

- Shodno promjeni epidemiološke situacije u svijetu, Evropskom regionu i Bosni i Hercegovini, kao i procjeni epidemiološkoga rizika, otkazuje se održavanje javnih skupova u Kantonu Sarajevo na kojima se okuplja više od 250 učesnika, sukladno propisu o javnom okupljanju. U narednom periodu Krizni štab će, shodno, procjeni epidemiološkoga rizika, izdavati daljnje instrukcije za održavanje javnih skupova sukladno propisima o javnom okupljanju.

- Svim nastavnicima i učenicima u javnim i privatni osnovnim i srednjim školama, koji imaju simptome respiratornih bolesti, upućen je nalog da ne dolaze u školu. Isto se odnosi na odgajatelje i djecu u obdaništima, javnim i privatnim, Nepridržavanje je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH

- Nalaže se hotelima i ugostiteljskim objektima, da kontinuirano provode opšte mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti utvrđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i to: osiguranje higijenski ispravne vode za piće, osiguranje zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i sanitarno-tehničkih i higijenskih uslova za njihovu proizvodnju i promet; uklanjanje otpadnih voda i drugih otpadnih materija na način i pod uslovima kojima se osigurava zaštita od zagađivanja voda i zemljišta, kao i održavanje glodara i insekata na biološki prihvatljivom minimumu; održavanje sanitarno-tehničkih i higijenskih uslova; vršenje obavezne (preventivne) dezinfekcije u: objektima za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opšte upotrebe, te sirovina za njihovu proizvodnju odnosno prevoznim sredstvima namijenjenim za njihov prevoz; objektima odnosno prostorima za uklanjanje otpadnih voda i drugih otpadnih materija, kao i prostorijama hotela i ugostiteljskih objekata, stoji u saopštenju.

Nema komentara:

Objavi komentar