Odgovor načelniku Ivančeviću: Općina Prozor je u istoj državi kao i Konjic! - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Odgovor načelniku Ivančeviću: Općina Prozor je u istoj državi kao i Konjic!

Share This
Sanitarno-komunalna inspekcija i inspekcija zaštite okoliša Općine Prozor izdala je rješenje M. Š. o zabrani kretanja na 14 dana jer, kako stoji u rješenju, "dolazi iz BiH, (Konjic) u kojoj je otkrivena zaraza COVID 19". Tim povodom reagovala je Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke.


"Krivica M. Š. je ta što radi u Konjicu i što je 20. marta bila na poslu te se, kao i svakog dana, nakon posla vratila kući u Prozor. Smatramo ovo najočitijim primjerom diskriminacije naše državljanke, ali i udarom na ustavni poredak zemlje. Podsjećamo načelnika Općine Prozor-Rama Jozu Ivančevića ne samo da je Konjic u istoj državi kao i Prozor, ne samo u istom entitetu, nego i u istom kantonu te da s njegovom općinom graniči. Podsjećamo ga također da Konjic nije karantin i da ulasci i izlasci iz Konjica nisu zabranjeni. Pozivamo ga da se izvini svojoj sugrađanki i da lično interveniše da joj se zabrana kretanja ukine jer samo tako može dokazati da je riječ o nesporazumu, u što želimo da vjerujemo".


"Ukoliko se to još sutra ne desi, tražit ćemo od Ustavnog suda sankcije za antiustavno djelovanje. Također tražimo da se hitno prestane sa stigmatizacijom Konjica i Konjičana i svih koji ga posjećuju u ovim najtežim trenucima za taj grad. Konjic je naš i nijednom riječju i nijednim djelom, pogotovo ne sad, ljudima u tom gradu ne smijemo otežavati. Naprotiv, moramo biti solidarni s njima u njihovim nadljudskim naporima da se izbore s epidemijom", stoji na kraju reakcije Irme Baralija, potpredsjednice Naše stranke.
Podsjećamo,da bi se odobrio boravak na području općine Prozor-Rama, potrebno je da osobe posjeduju i predoče rezultat osobnog testiranja na bolest koronavirusa (COVID-19), ne stariji od 48 sati u odnosu na sat prijave u Ured Civilne zaštite Prozor-Rama. Osobama kojima je u drugim općinama i gradovima određena zaštitna mjera samoizolacije, kao i osobama bez odgovarajućeg testa na koronavirus bit će zabranjen boravak na području općine Prozor-Rama.Ovu odluku je potpisao načelnik općine Jozo Ivančević.
Izvor: n1

Nema komentara:

Objavi komentar