ODGAĐA SE NASTAVA U SVIM ŠKOLAMA, FAKULTETIMA I VRTIĆIMA! - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

ODGAĐA SE NASTAVA U SVIM ŠKOLAMA, FAKULTETIMA I VRTIĆIMA!

Share This
Obustavlja se nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području HNK-a, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove zapovijedi, saopćeno je iz Štaba.

Također se obustavlja rad dječjih vrtića, svih kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove zapovijedi.

U saopćenju Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a navodi se da su u posljednja 24 sata tri stanovnika HNK-a testirana na COVID-19, a dobiveni nalazi su negativni.


Preporučuje se građanstvu u HNK-u, kao i stranim državljanima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu da se, s ciljem zaštite ličnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja građanstva, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a, kao i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području HNK-a, kao i nastavnom osoblju preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima, te drugim mjestima javnog okupljanja. Za provedbu ove preporuke odgovorni su roditelji odnosno zakonski zastupnici malodobnih učenika, a za punoljetne osobe: učenike, studente, kao i nastavno osoblje navedena je lična odgovornost.

Svom građanstvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kao i stranim državljanima koji trenutno borave u Hercegovačko-neretvanskom kantonu preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima, te drugim mjestima javnog okupljanja.


Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH na području Hercegovačko-neretvanskog kantona koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u HNK, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanjem epidemiološkog stanja u HNK-u.

Preporučuje se svom pučanstvu HNK-a da ne putuje izvan BiH, a nikako u zemlje pogođene novim koronavirusom.

Svim osobama kojima je izrečena mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19) sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (Službene novine FBiH broj: 29/05), od strane nadležnih sanitarnih inspektora, nalaže se striktno pridržavanje mjera u predviđenom trajanju pod prijetnjom prekršajne i kaznene odgovornosti.

Nema komentara:

Objavi komentar