NE ZABORAVIMO: Na današnji dan izvršen stravičan zločin nad Bošnjacima u Herama od strane HVO-a i HV-a - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

NE ZABORAVIMO: Na današnji dan izvršen stravičan zločin nad Bošnjacima u Herama od strane HVO-a i HV-a

Share This
Na današnji dan, 24. januara 1994. godine u ovom selu, nedaleko od Prozora, pripadnici 175. brigade HV-a i pripadnici  HVO brigade “Rama” izvršili su stravičan zločin nad civilima Bošnjacima.

 U opsežnoj akciji pobijeno je sve što se zateklo u selu te su uništeni stambeni i privredni objekti.
Tog 24. januara ubijeno je čak 36 osoba, među kojima su bile i dvije žene hrvatske nacionalnosti. Među ubijenim je bilo i djece i staraca, a pojedina su tijela zvjerski masakrirana.

Mjesto Here je do popisa 1991 godine naraslo na 55 domaćinstava sa 317 stanovnik, od kojih je njih 270 stalno boravilo i živjelo u Selu.  Danas je ta slika, nažalost, mnogo drugačija, te u selu živi oko 35 porodica. Znatan dio porodica se odselio u gradove Bugojno, Mostar, a neki i izvan granica Bosne i Hercegovine.

Iako mnogi hrvatski portali pišu kako se napad na Here (24.1.1994. godine) dogodio zbog napada Armije RBiH na Uzdol (14.9.1993. godine), ipak, činjenice govore drugačije.

S ciljem potpunog progona Bošnjaka sa područja općine Prozor, pripadnici HVO-a su, prije događanja na Uzdolu, u potpunosti uništila sljedeća mjesta:Lapsunj, Družinovići, Varvara, Kovačevo Polje, Orašac, Donji Višnjani, Gornji Višnjani, Gorica, Škrobućani, Tolovac, Paroš, Parcani, Lizoperci, Tošćanica, Grevići, Klek, Heljdovi, Donje Krančiće, te dijelove Prozora, Borovnice, Paljika, Gračaca, Duga, Gračanice, Gornjih Krančića, Ustirame, Kućana, Luga, Ljubunaca, Donje Vasti,  sela Blace u kojima su  živjeli Bošnjaci.
Na desetine civila je ubijeno ili ranjeno, silovano je desetine Bošnjakinja, a imovina spaljena, uništena i opljačkana.

U toku 1993. HVO je izvršio skoro potpuno protjerivanje bošnjačkog stanovništva sa okupirane teritorije. Vojno sposobni Bošnjaci su deportovani u logore u Prozoru ili zapadnoj Hercegovini.

31. jula 1993. pripadnici vojne policije  tzv.HVO brigade “Rama” su iz logora u Srednjoškolskom centru u Prozoru izveli 54 Bošnjaka i koristili ih kao živi štit na Crnom Vrhu (Makljen) protiv pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, koje su povezali u dvije grupe.

Od toga je jedna grupa logoraša uspjela da pobjegne na teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine, a drugu su pripadnici tzv. HVO-a jednostavno s leđa likvidirali. Ubijena su 23 Bošnjaka.
Za ovaj zločin koji su počinili pripadnici tzv. HVO-a, do danas, niko nije odgovarao!


Dana 28. avgusta 1993. HVO je uhapsio preostalo civilno stanovništvo, potovario ih u kamione i preko sela Kućani protjerao. Tada je u jednom klasičnom getu u dijelu Prozora koji se zove Pograđe, HVO ostavio da životare ukupno 128 lica bošnjačke nacionalnosti, uglavnom članove porodica majstora koji su bili potrebni za održavanje ratne teknike HVO-a.

U toku zatočenja u logorima HVO-a naročito su bili torturi izloženi logoraši u Vatrogasnom domu u Prozoru i Srednjoškolskom centru, gdje su premlaćivani i mučeni do smrti.
U Prozoru (na području Općine) je ubijeno 254 Bošnjaka: muškaraca, žena i djeca.

 Akif Agić je, stradanje Bošnjaka Hera i Prozora detaljnije obradio i u svojojknjizi "Reload".

“Mujo sine, čuvaj se i samo tako, uz zemlju se zalijepi”, galami Mustafa.

“Ne, sine, glavu dizati, ne, sine, glavu dizati, nikako”, dobacuje Mustafa iz sveg glasa. Mujo se strese. Babin glas je jači od tenkovskih projektila, i on se potpuno prilijepi za zemlju i puže. Tako pripijen uz zemlju, osvrće se prema ocu koji puže u drugom pravcu i vuče njegovu sestru. Još ih malo vidi i ne vidi ih više. Glavu ne smije podignuti jer mu je tako rekao babo.

Nikad ih više neće vidjeti.

Izvor: www.lug-prozor.info

Nema komentara:

Objavi komentar