U Prozoru obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

U Prozoru obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Share This
FOTO:Facebook/Medžis IZ Prozor
Izlaskom na šehidska mezarja i učenjem fatihe, danas je u Prozoru obilježen 25. Novembar - Dan držanosti Bosne i Hercegovine.
Prigodnim programom naglašen je značaj Dana državnosti naše domovine.
foto: Facebook/Medžis IZ Prozor
Na današnji dan, prije tačno 75 godina, je u Mrkonjić Gradu na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) potvrđen kontinuitet državnosti BiH, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

U noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine je usvojena i Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude udružena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslovenske federacije. BiH je denirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava te živjeti u slobodi i jednakosti. Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH je formalno konstituiran kao predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) BiH, ali je u stvarnosti djelovao kao njen najviši organ vlasti. Odluke ZAVNOBiH-a potvrđene su i na zasjedanju AVNOJ-a, a denirane su i granice BiH koje su određene odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.
Tim povodom i portal lug-prozor.info svim građanima BiH želi sretan Dan državnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar