Mini hidrocentrale prijete i prirodnom biseru kanjonu i rijeci Volujak kod Prozora - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Mini hidrocentrale prijete i prirodnom biseru kanjonu i rijeci Volujak kod Prozora

Share This
Rijeka Volujak, sa svojim pritokama Blazinkom, Rikom i Sovčicom, i svojim kanjonom, prirodni je netaknuti biser, koji nudi velike turističke potencijale. Uz rijeku i kanjon, čuvajući ga već godinama, žive mještani Šćipa, Kuta, Banjalučice, Donje Vasti, šireg područja Uzdola, Homatlija, Došćice, Gračanice.

U velikoj mjeri život je bio vezan u rijeku. Čak i bivša država nije narušavala taj odnos ljudi i prirode, a na pomenutom području se nalazi i nekoliko važnih kulturnih spomenika.

Samo neki od njih su džamija u Šćipama, ostaci stare džamije niže od sela Kute, ostaci rimskog mosta na ušću Blazinke i Rike u Volujak, grob fra Mladena Anića u groblju Banjalučica, ostaci starog hana u istoimenom selu.

Predsjednik Ekoudruge “Volujak - Dobro polje” Željko Marić u razgovoru za Klix.ba je kazao kako je bez saglasnosti mještana koji pripadaju Mjesnoj zajednici Šćipe i Uzdol Općina Prozor planirala više minihidrocentrala na spomenutim rijekama, a mještani MZ Šćipa uspješno su se usprotivili izgradnji dvije minicentrale u gornjem toku rijeke.
“Čudnim procedurama i vrlo nepovoljnim ugovorom 2012. godine općina Prozor Rama je prodala koncesiju MHE Volujak, a zatim je ona više puta preprodavana. Koncesijski ugovor je vrlo nepovoljan za Općinu. Investitor je naručio Studiju o utjecaju na okoliš, koja je urađena površno, s mnogo netačnih činjenica te namjerno ispuštenim, kada je riječ o utjecaju na mještane, na arheološko-kulturna dobra i na floru i faunu. Čak je izvoditelj studije napisao izričito da nisu vršena mjerenja, a samim tim se manipuliralo s ekološki prihvatljivim protokom”, kazao je Marić.

Dodao je da je izgradnja MHE Volujak suluda ideja, bezumlje koje će rezultirati prirodnom i ekološkom katastrofom za floru i faunu zbog čega će rijeka potpuno nestati te da će izgradnjom MHE Volujak samo dva posto potencijala rijeke bi se koristilo, dok bi 98 posto bilo trajno uništeno.

Marić je mišljenja i da je Javna rasprava koju je organizovalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma s Općinom Prozor-Rama organizovalo protivno Pravilniku tog ministarstva.

“Mjesne zajednice, ekološka udruženja nisu dobile službeni poziv sudjelovati. Nepravilnosti se očituju i u mjestu javne rasprave, koja se mora održati najbližem mjestu gdje se projekt izvodi. Mještani mjesne zajednice Uzdol i Šćipe su protiv devastacije rijeke i kanjona, za njih to nije javni interes”, kaže Marić.


Loading..
On tvrdi da su investitori na protuzakonit način donijeli potpise nekolicine mještana koji ne pripadaju MZ Šćipe i Uzdol, te da su investitori išli od kuće do kuće u naselju Gračanica i kupovali potpise.

“Ne postoji ni saglasnost MZ Lug, a njoj pripada naselje Gračanica. Takvim protuzakonitim aktima je obmanuto i Ministarstvo okoliša i turizma koje je 9. septembra izdalo rješenje o okolišnoj dozvoli”, pojašnjava Marić.

Ekoudruga kao nevladina orgnaizacija angažovala je i advokata te će pokušati u sudskom sporu, u predviđenom vremenu, osporiti izdano rješenje te ukazati na nezakonitost kod ugovora o koncesiji, propusta u prodaji i rokovima vezanim za koncesije te ukazati na namjerne propuste u vezi s javnom raspravom i zloupotrebe potpisa mještana.


“Izvijestili smo nadležno ministarstvo, sve važnije institucije različitih razina. Drago nam je što je našu inicijativu podržala i Koalicija za spas rijeka u BiH”, zaključio je Marić.

Načelnik Općine Prozor-Rama Jozo Ivančević u ranijim izjavama za medije je kazao kako su učestvovali na javnoj raspravi te da su poslali očitovanje u kojem su tražili preciznije utvrđivanje sadašnjeg stanja po pitanju bioraznolikosti i kulturno-povijesne baštine.


“Aktivnosti nevladinog sektora i lokalnog stanovništva je dobrodošla, a Općina će poštovati sve stavove u mjeri u kojoj je nadležna za pojedini projekt”, kazao je Ivančević.

IZVOR: KLIX

Nema komentara:

Objavi komentar