Mesdžid/džamija na Lugu kroz historiju: Prvi Bajram klanjan u augustu 2011. , a svečano otvorenje upriličeno u augustu 2017. - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Mesdžid/džamija na Lugu kroz historiju: Prvi Bajram klanjan u augustu 2011. , a svečano otvorenje upriličeno u augustu 2017.

Share This
Mesdžid (lijevo) i džamija (desno) na Lugu
Dugo vremena Lug nije imao vjerskog objekta te su se povremene vjerske aktivnosti, uglavnom ramazanske, odvijale po privatnim kućama, uglavnom u kući Bećirović Salke. Konačno, 1981.godine krenulo se sa izgradnjom seoskog mejtefa. Za tu namjenu je Bećirović (Bećir) Muho dao u vakuf zemljište na kome je smješten današnji mejtef a cijeli tok gradnje vodio je Odbor koga su sačinjavali: Bećirović (Muho) Salko, Bećirović (Salko) Šaban i Bećirović (Bajro) Ahmet.

Izgradnja mejtefa finansirana je isključivo od sredstava ukupljenih od mještana a svojim prilozima akciju su pomogle i komšije katolici. Mejtef je završen i u funkciju stavljen 1983.godine.

Tokom posljednje agresije na našu zemlju, mejtef je u značajnoj mjeri devastiran a jedno vrijeme korišten je i kao tor za ovce. Godine 1999., povratkom Bošnjaka na Lug pristupa se obnovi mejtefa. Materijal je obezbijedila fondacija ''Makljen'' dok su radove izvodili mještani.
Mesdžid na Lugu, 2002.godina


Vremenom se sticao dojam kako je mejtef skučen i neadekvatan za potrebe džemata te se pokrenula inicijativa za rekonstrukcijom i proširivanjem objekta. To je i učinjeno 2007.godine kada su prijašnje dimenzije od 10x10 m preinačene na 10x12 m.

Spomenutim proširivanjem, mejtef je dobio niz pratećih sadržaja koji ga čine znatno funkcionalnijim kao što su: gasulhana, mahfil, kupatilo, soba za imama te mektepska učionica. Ova akcija iziskivala je veća materijalna sredstva koja su, pored mještana Luga, obezbijedili brojni ljudi dobre volje. Tako su aktivno učešće dali i Federalna ministarstva za izbjegla i raseljena lica te kulturu i sport, Enver Bećirović, postavljane su sergije u Austriji i Njemačkoj te ukupljani prilozi u Belgiji i Americi.

Pred ramazan 2011.godine, pred dušu rahmetli Osmić Derve, njegova porodica je u mejtefu sagradila lijep i funkcionalan drveni minber, čime je mejtef dobio još jedan značajan sadržaj.

30.avgusta 2011.godine u mejtefu na Lugu je klanjan i prvi Bajram u njegovoj historiji i to ramazanski. Pred velikim brojem prisutnih, bajram je klanjao i hutbu održao Esmir ef. Čajdin.
U narednim godinama krenulo se u rekonstrukciju i izgradnju džamije. Na džematskom sastanku,u  novembru 2016. godine, dogovoreno je da se džamija svečano otvori 13. augusta, 2017. godine.

Tako je, nakon što su završeni svi radovi, džamija na Lugu svečano otvorena 13.augusta, 2017. godine.

Samom činu otvaranja prisustvovalo je nekoliko stotina vjernika, a džamiju su svečano otvorili: muftija mostarski- Salem ef Dedović, izaslanik reisu-l-uleme- Senaid Zajmović, te Šaha Purgić, Zulka Purgić, Fatima Osmić, Mujo i Ramiza Bećirović i Dževad Purgić.
Izvor: www.lug-prozor.info  Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na lugprozor1@gmail.com

Nema komentara:

Objavi komentar