(FOTO):Konjanici prodefilovali Donjim Vakufom, građani ih dočekali na ulicama - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

(FOTO):Konjanici prodefilovali Donjim Vakufom, građani ih dočekali na ulicama

Share This
FOTO:Facebook/DV Vijesti
FOTO:DV Vijesti


Večeras će biti održan vjerski program i predavanja u haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka u Pruscu.

Centralni događaj bit će održan sutra kada će konjanici krenuti iz Prusca prema Ajvaz-dedinoj stijeni gdje će učiti dovu, a potom će biti održan svečani program.

Ovo najveće dovište muslimana u Evropi smješteno je u podnožju planine Šuljage i udaljeno je sedam kilometara od starog grada Prusca. Legenda kaže da je čuveni prusački alim i učenjak Ajvaz-dedo u šumi na planini Šuljagi pronašao izvor pitke vode, koja je bila prijeko potrebna mještanima.

U blizini izvora nalazila se stijena visoka trideset i duga 74 metra, koja se ispriječila njegovom naumu da postavi cijevi, kojima bi proveo vodu u šest kilometara udaljeni Prusac. Odlučio je klanjati četrdeset sabah-namaza i molitvom zatražiti od Allaha dž.š. da rastavi stijenu. Četrdeseto jutro je zaspao i usnio da su se sudarila dva ovna i da se od siline njihovog sudara stijena razdvojila. Kada se probudio, ugledao je raspuklu stijenu iz koje je potekla voda.

U znak sjećanja na Ajvaz-dedu i njegovu molitvu, hiljade muslimana iz cijelog svijeta svake godine u junu posjećuju Ajvatovicu.
FOTO:Facebook/DV Vijesti

Izvor: KLIX.BA

Nema komentara:

Objavi komentar