Blagaj:Muslimani na najvećem dovištu u BiH - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Blagaj:Muslimani na najvećem dovištu u BiH

Share This
FOTO:AA
Rijeke vjernika slijevale su se od ranih jutarnjih sati prema vrelo Bune u Blagaju, kako bi se pomolili i sudjelovali na centralnoj manifestaciji "Dani mevluda i zikra", koja je najstarija kulturno-vjerska manifestacija u Hercegovini.
Na centralnoj svečanosti, koja je započela učenjem dijelova Kur'ana, u jedinstvenom ambijentu blagajske tekije imami, derviši i šejhovi proučili su tradicionalni mevlud i zikr. Mevlud su proučili hercegovački imami i profesori medrese, a derviški zikr je predvodio šejh Sirija Hadžimejlić.Mostarski muftija Salem ef. Dedović je obrativši se vjernicima ispred blagajske Tekije na veličanstvenom skupu poslao snažnu poruku jedinstva.
FOTO: Faktor
-Ovo je mjesto gdje naša srca i duše miluje i snaži zikrullah, odnosno spominjanje Allahovog imena. Ovo je mjesto na kojem od Njega tražimo spasi i utočište. Sa najljepšim osjećajem zahvalnosti, uoči mubarek Ramazana, želim da izrazim posebnu zahvalnost svima koji ste nebrojeno puta dosad došli na Mevlud na Bunu kako biste osnažili svoju dušu i kako bismo bili zajedno. Došli ste i da podnesete napor i izazov vremena koje je dao Allah. Ovo je i svojevrsni ispit koji smo položili. Čiste, dobre muminske duše i dobra srca. Ovo je mjesto ibadeta i mjesto gdje se navodi sreća, spas i uspjeh na budućem svijetu- kazao je mostarski muftija.
FOTO: Faktor
S ovog mjesta potvrđujemo, dodao je muftija,  odanost vjeri i zajednici koja je čvrsta i organizirana. Programi u sklopu manifestacije organizovali su se i izvan Mostara.
-Važno je da imamo sadržaje na prostoru cijelog muftijstva. To je ohrabrenje našem narodu. Važni su bedemi Livno, Glamoč, Gacko, Bileća... Čvrsta je naša domovina i naša zajednica. Važna je bratska islamska solidarnost, koja se i danas iskazuje. Iskazujmo je u svakoj prilici kada je potrebno pomoći našu zajednicu i naše ljude, čvrsto se oslanjajući jedni na druge - naglasio je muftija.
Da su ovakvi skupovi, smatra muftija, potrebni za osnaženje vjere.
-Za čišćenje naših srca od natruha i hrđe. Trebaju nam i zborovi da nas ohrabre i osnaže, i budu nam putokaz i dokaz da smo jedinstvena zajednica. Jedan džemat sa jednim pravcem, jednim putem i jednim interesom. Ovo je mjesto gdje se srca sjedinjuju i smiruju. Odlučni smo da istrajemo, da ne malaksamo i ne posustanemo. Nemojte posustajati, budite ohrabreni, nemojte tugovati-zaključio je muftija, dodavši da će uspjeti oni koji budu dosljedni vjerničkog puta.
Naglasio je da je ovo primjer kako vjernici trebaju iskazati odanost zajednici, simbolima i svojim vrijednostima.
-Ovo su nepotrošive vrijednosti. Velike su i neprocjenjive i stoga ih čuvajmo. Imamo ono što drugi nemaju. Moramo biti zahvalni Allahu na tome i istrajni da vrijednost prenosimo i onima koji dolaze nakon nas. Položimo i ramazansku školu strpljivosti, odvažnosti i istrajnosti- zaključio je muftija.
Vjernicima se obratio i izaslanik reis-l-uleme Kavazovića, tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.
 -Ovdje je jedan od najzdravijih i najdubljih korijena naše duhovnosti u našoj zemlji. Zato je stablo naše vjere tako važno u ovoj zemlji. Muslimani su u našoj zemlji ljudi koji plodove daju a to je pokazatelj - kazao je ef. Fazlović.
Dodao je da kako činjenica da je u Blagaju svake godine sve više vjernika pokazuje da se uspinjemo.
-Da se ispravljamo i da smo iz dana u dan jači. Zasigurno to može biti naše svjedočanstvo- poručio je uz napomenu da se odavde pouku uzima da svoj put razumijemo bolje. Naglasio je i da su misli Hercegovine danas vezane za Foču, Aladža džamiju Drinu. Danas će se u Foči potvrditi da je istina jača od laži i zablude. Ova Aladža će slati snažnu poruku na sve strane svijeta- dodao je Fazlović. 
Izvor:FAKTOR

Nema komentara:

Objavi komentar