UŽIVO: Naser Orić oslobođen optužbi - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

UŽIVO: Naser Orić oslobođen optužbi

Share This
Apelacioni odjel Suda BiH oslobodio je danas nakon obnovljenog postupka Nasera Orića, ratnog heroja odbrane Srebrenice, svih optužbi Tužilaštva BiH, koje ga je teretilo za ratne zločine počinjene na području ove općine u julu 1992. godine.
Riječ je o drugostepenoj presudi, a optužbi Tužilaštva oslobođen je i Orićev saborac Sabahudin Muhić. Ovom presudom okončan je sudski proces protiv Orića i Muhića, dug skoro dvije i po godine.
Orić i Muhić u prvostepenom postupku oslobođeni su optužbi Tužilaštva, ali je nakon žalbe ta presuda ukinuta i naređeno novo suđenje zbog, kako je obrazloženo, bitnih povreda odredaba Zakona o krivičnom postupku BiH.
Suđenje u ovom predmetu počelo je još 2016. godine, a prethodilo mu je hapšenje Orića u Švicarskoj, prema potjernici Srbije, nakon čega je, umjesto Beogradu, izručen bh. pravosuđu.
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Orića na osnovu iskaza zaštićenog i ključnog svjedoka Tužilaštva BiH O-1, čije je svjedočenje ocijenjeno kontradiktornim jer je više puta mijenjao iskaze, ne samo u istrazi nego i tokom prvostepenog i drugostepenog postupka.

Nema komentara:

Objavi komentar