Džaferović: Može biti da ne bude Dejtona, ali bit će Bosne i Hercegovine - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Džaferović: Može biti da ne bude Dejtona, ali bit će Bosne i Hercegovine

Share This
Džaferović je napomenuo da je uvijek bio opredijeljen za politiku dobrosusjedstva, da je takva politika potrebna Bosni i Hercegovini i da samo sa takvom politkom možemo da gradimo evropski i NATO put.

Navodi, međutim, da je Milorad Dodik imao nekoliko istupa koji su ga nagnali da, u skladu sa predizbornim obećanjem, organizuje vanrednu konferenciju za medije kako bi odgovorio na sve što smatra da je negativno.

"Dodik je povrijedio Zakon o zastavi BiH, tako što je u svečani salon prilikom prijema akreditivnih pisama, unio zastavu entiteta RS. Ovo je bio prvorazredan čin predstavljanja BiH i na takvom mjestu može biti predstavljana samo BiH", rekao je on.

Najavio je kako će nadležne agencije za provođenje zakona biti obaviještene o tom činu, za koji je ocijenio da predstavlja narušavanje ugleda BiH.

"Postavlja se nekoliko drugih pitanja, ko smije ući u svečani salon. Ja sam obaviješten da je Sekretarijat u činu prijema učinio sve po zakonu. Ovo danas nije uradio Sekretarijat Predsjedništva, već Dodikov kabinet", kazao je Džaferović.

Dodao je da postoji masa pitanja na koja će se morati odgovoriti, jer je poštivanje zakona i ustava jedini put kojim treba da ide ova zemlja.

"Dodik je napisao jedno uvredljivo pismo gospodinu Trumpu, koje nam je poslao pismo čestitajući Dan državnosti, iskazao podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Ja se zahvaljujem predsjedniku SAD-a", kazao je on.
Poručio je da današnji stav gospodina Dodika predstavlja jednostran potez i da takav čin osuđuje.

"Kontinuirano se napada na OSA-u BIH, izmišljaju se razlozi. OSA radi svoj posao u skladu sa ustavom i zakonom, svi izvještaju ukazuju da ta agencija radi u skladu sa zakonom. To je neobično bitna institucija BiH", rekao je Džaferović. 

Dodao je kako se upućuju pozivi kojima se zagovara demilitarizacija BiH. 

"BiH će razvijati svoje kapacitete. Nema demilitarizacije BiH u vrijeme kada se naši susjedi naoružavaju. Nije moguća demilitarizacija. Ako se demilitarizira kompletan region, onda možemo da razgovaramo na tu temu", kazao je Džaderović.

Naveo je kako postoje infromacije da se narušava Aneks 1 mirovnog sporazuma.

"Srbija i Hrvatska su potpisnice Dejtonskog sporazuma i njihova je obaveza da čuvaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH", istakao je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Napomenuo je kako je jasno propisano da Predsjedništvo, Parlamentarna skupština i Vijeće ministara urade što više koraka kako bi BiH što prije postala članica EU.

"Politizacije koje osporavaju naš put su suprotne zakonu i biće tako sve dok se ne donesu drugačije odluke, ali u institucijama gdje se takve odluke donose", naveo je on.

Prema njegovim riječima, zagovaranje ukidanja funkcije visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH nije prihvatljivo. 

"I strane sudije u Ustavnom sudu su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne možete iz Dejtonskog mirovnog sporazuma uzimati ono što vama odgovara. Dio Dejtona su i entiteti, i strane sudije u Ustavnom sudu, i visoki predstavnik. Ja pozivam na poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u cijelini", kazao je Džaferović.

Upozorio je da ukoliko se nastavi ignorisati Dejtonski mirovni sporazum, neće ga biti. 

"Jedino će biti Bosne i Hercegovine", poručio je Džaferović.

Poručio je da nije jačanje suvereniteta ukoliko se u državi koja nije izgrađena do kraja zahtijeva angažman isključivo domaćih aktera. 

"Mi uz pomoć stranaca trebamo da izgradimo državu. Svako uklanjanje međunarodnog intevencionizma je lažna ponuda. Sve potiče od riječi. Čuvajmo se teških riječi. Nakon takvih postupaka slijedi odgovornost. Postoje institucije kojim će se s tim baviti", zaključio je Šefik Džaferović.

Nema komentara:

Objavi komentar