Pogledajte ko su zastupnici i kako izgleda sastav parlamenata BiH, FBiH,RS i skupštine HNK - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Pogledajte ko su zastupnici i kako izgleda sastav parlamenata BiH, FBiH,RS i skupštine HNK

Share This
Sastav Zastupničkog doma PSBiH
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas imena zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a na osnovu posljednjih rezultata općih izbora održanih 7. oktobra.

U Parlament ulazi 15 partija, devet iz Federacije BiH i šest iz Republike Srpske. Stranka demokratske akcije ima najviše predstavnika - njih devet, SNSD će imati šest, koalicija okupljena oko HDZ-a dobit će pet zastupnika, jednako koliko i SDP, Demokratska fronta i SDS tri, SBB, NS i PDP po dva, a Nezavisni blok, PDA, ASDA, DNS i SP po jednog zastupnika.


                                                                   Sastav Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

U Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ušle su sljedeće partije: SDA sa 27 zastupnika, SDP sa 16 mandata koliko ima i koalicija okupljena oko HDZ-a, DF ima 10, SBB osam, Naša stranka šest, PDA i Nezavisni blok po četiri, ASDA te Narod i pravda i koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 po dva, a Laburisti jedno mjesto.


Skupština HNK

U skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona ušlo je 7 stranaka:
HDZ BIH,HSS,HKDU BIH,HSP-HNS,HSP DR AS BIH,HDU BIH,HSS SR -13 mandata, SDA-8 mandata, 
SDP-3 mandata, 
HRVATSKO ZAJEDNIŠTVO HDZ 1990-HS HKDU-HRAST-HSP BIH- 2 mandata
SBB-2 mandata,
DF-Željko Komšić - 1 mandat, 
HRS-1 mandat.
Mandati-SDA-Skupština HNK
Mandati-SDP-Skupština HNK
Mandati-HDZ BIH,HSS,HKDU BIH,HSP-HNS,HSP DR AS BIH,HDU BIH,HSS SR -Skupština HNK
Mandati-DF-Željko Komšić-Skupština HNK

Mandati-HDZ 1990,HS HKDU,HRAST-HSP BIH-Skupština HNK
Mandati-SBB-Skupština HNK
Mandati-Hrvatska Republikanska Stranka-Skupština HNK

U Narodnu skupštinu RS ušle su sljedeće partije: SNSD sa 28 zastupnika, SDS sa 16, DNS 12, PDP devet, SP sedam, Zajedno za BiH i NDP po četiri, te Ujedinjena Srpska sa tri zastupnika.
Imena zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (po izbornim jedinicama u FBiH) možete vidjeti na ovom linku. Imena zastupnika u Narodnoj skupštini RS (po izbornim jedinicama u RS možete vidjeti ovdje.

CIK napominje da utvrđeni rezultati i preliminarna raspodjela mandata ne uzim au obzir član 10.1 stav (3) i člaa 11.1 stav (2) Izbornog zakona BiH. Drugim riječima, prema trenutnoj raspodjeli mandata nedostaju po jedan Bošnjak i Hrvat u Narodnoj skupštini Republike Srpske odnosno tri poslanika iz reda Srba u Predstavničkom domu Parlameta Federacije BiH. Konačna raspodjela mandata će uslijediti kada se rezultati potvrde.

CIK je danas saopćio i da u naredna tri dana teče rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića, podsjećajući da Centralna izborna komisija BiH
naređuje ponovno brojanje glasačkih listića ako utvrdi da je učinjena povreda
Izbornog zakona BiH i da ta povreda utječe na dodjelu mandata.

Nema komentara:

Objavi komentar