Pohodom na Crni Vrh obilježena 25. godišnjica stradanja logoraša Prozora - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Pohodom na Crni Vrh obilježena 25. godišnjica stradanja logoraša Prozora

Share This
FOTO: Facebook: Mesud Hero
Memorijalnim pohodom pod nazivom "Pohod na Crni Vrh - Marš mira, marš slobode", danas je obilježena 25. godišnjica zločina nad logorašima koji su ubijeni u živom štitu na lokalitetu Crni Vrh općina Prozor.

Ovo je tradicionalni događaj koji se obilježava svake godine, a cilj je obilježiti stazu kojom su logoraši vođeni do mjesta egzekucije, a to je lokalitet Crnog vrha.
Organizaciju pohoda potpisuju Bošnjačka udruženja proistekla iz rata općine Prozor (Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Prozor, Udruženje logoraša Prozor, Udruženje ratnih vojnih invalida Prozor, Udruženje porodica zarobljenih i nestalih Bošnjaka “92.-95.” Prozor) i Udruženje građana Bolja Budućnost Privor. 

Naime, prije 25 godina, 31. jula 1993. godine pripadnici tzv. Hrvatskog vijeća odbrane odveli su 54 prozorska Bošnjaka iz logora u Srednjoj školi na područje Crnog vrha, povezali ih žicom u “živi štit“, krećući se preko Makljena prema položajima Armije RBiH. Ubijena su 23 logoraša, a ostali su se uspjeli osloboditi bijegom u šumu. Do danas za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Nema komentara:

Objavi komentar