25. godine poslije: Heroji nisu ginuli za Mostar kakav je danas - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

25. godine poslije: Heroji nisu ginuli za Mostar kakav je danas

Share This
Mostar 25 godina kasnije nije onakav o kakvom su maštali heroji u uniformama Armije RBiH, koji su ranog jutra 30. juna 1993. krenuli u slavnu akciju deblokade grada. Uspjeli su, Mostar je povezan s ostakom zemlje, a i žrtve su nažalost bile neminovne. Agresor je protjeran preko rijeke, a Armija je ostala bez heroja MIdhata Hujdura - Hujke. Govoreći o pogibiji slavnog komandanta, njegov nasljednik Semir Drljević - Lovac, kazao je da se u vojnoj doktrini na juriš kreće samo u iznimnim situacijama, a iznimna je kako reče, bila baš ona u kojoj je nažalost stradao komandant Hujka. S mjesta na kojom se sve to desilo Lovac je simbolično uputio poruke i onim koji danas imaju vlast, kazavši da bi oni koji su odbranili grad prije 25 godina završili u Neretvi da su tad komandovali oni koji se pitaju danas.
- Naša borba za jedinstvenu i nedjeljivu BiH podrazumijevala je i demokratiju. Podrazumijevala je i borbu protiv jednoumlja i jednopartijskog sistema, a mi danas imamo dva jednopartijska sistema u ovako malom gradu. Demokratije nema i nek ih je sviju sramota, poručio je.
Bivši gradonačelnik Mostara i predsjednik Centra za mir i multietnički saradnju Safet Orućević kazao je da je 30. juni jedan od najvažnijih dana u historiji Mostara. Tad je, kazao je, potvrđena snaga boraca Četvrtog korpusa i hrabrost ljudi koji su napravili proboj u trenutku kad je to malo ko mogao očekivati.
- U narednom periodu s Koordinacijom boraca pripremamo arhivu kojom ćemo oživjeti sjećanje i na žive heroje. Dugo već se prisjećamo poginulih. Danas je oko ovog spomenika stajalo na desetine živih heroja. Oni danas šetaju gradom, a možda rijetki znaju da su i oni učesnici slavnih bitaka. Napravit ćemo dokumentarni film u kojem ćemo prikazati male misterije. Vidjet će se kako složna braća zajedno mogu završiti i najveće poslove, najavio je Oručević.

O hrabrosti boraca koji su oslobodili Mostar i BiH tokom svog obraćanja govorio je i ministar za pitanja boraca FBiH Salko Bukvarević, iskazavši duboko poštovanje svima koji su državu i slobodu stavili i ispred svojih života.
Današnji Mostar nije onakav za kakav se borio legendarni Hujka, kazala je njegova kćerka Edita, koja je prethodno s članovima porodice položila cvijeće pored očevog mezara na Šehitlucima, a kasnije i pored spomenika u Sjevernom logoru. - Trebamo se potruditi da nove generacije uče o ovom danu i da ne zaborave ljude poput mog oca i njegovih suboraca. Njega historija pamti kao lidera. Otac je zaista i bio takav. Ponosni smo na njega i ponosno idemo ovim gradom, dodala je Edita.
O današnjem Mostaru više nego o slavnoj borbi govorio je i predsjednik JOB-a Grada Mostara, Sead Salčin, koji je između ostalog rekao da je Mostar u svim epohama imao Gradsko vijeće i legitimnog gradonačelnika, a da danas to nema.
FOTO:starmo
TEXT: Oslobođenje

Nema komentara:

Objavi komentar