Haški tribunal: Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Haški tribunal: Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Share This

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić proglašen je u danas pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu doživotnog zatvora.
Vijeće vas osuđuje na kaznu doživotnog zatvora - rekao je predsjednik sudskog vijeća Alfons Ori.
Vijeće je utvrdilo da Ratko Mladićadić nije kriv po tački 1 - genocid i da jeste kriv kao učesnik raznih zločinačkih poduhvata.
Kriv je za tačku 2 genocid, tačku 3 - progon i zločin protiv čovječnosti, tačku 4 - istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, tačku 5- ubistvo, zločin protiv čovjekčnosti, tačku 6- ubistvo, kršenje zakon i običaja ratovanja, tačku 7- deportacija, zločin protic čovječnosti, tački 8- nehumano i prisilno premještanje, tačku 9- terorisanje i kršenje zakona i običaja ratovanja, tačku 10 - protivpravni napadi na civile, tačku 11 - uzimanje talaca, kršenje zakona i običaja ratovanja.
Također, sudsko vijeće je utvrdilo da Ratko Mladićadić nije kriv po tački 1 - genocid i da jeste kriv kao učesnik raznih zločinačkih poduhvata.
Konstatovano je da dokazi ne idu u prilog zaključku da je krivično djelo genocida bilo dio cilja sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata.
Suđenje generalu Vojske RS-a Ratku Mladiću počelo je 16. maja 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar