Crni Vrh - Prozor: Obilježena 24. godišnjica zločina nad Bošnjacima - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Crni Vrh - Prozor: Obilježena 24. godišnjica zločina nad Bošnjacima

Share This
FOTO www.prokrug.ba
Tradicionalnim pohodom na Crni Vrh, danas je obilježena 24. godišnjica stradanja Bošnjaka, koji su na toj lokaciji zvjerski ubijeni u živom štitu 31.7.1993.godine. I ove godine, kao i prethodne pohod je nosio simboličan naziv Pohod na Crni Vrh – Marš mira, marš slobode , a krenuo je iz dva pravca, i to s Makljena- općina Prozor, te iz Voljevca- općina Gornji Vakuf. Učesnici pohoda zajednički su se susreli na koti Zgonovi, odakle je nastavljen zajednički odlazak do spomenika ubijenim logorašima na Crnom Vrhu.
Današnji pohod se najprije zaustavio kod spomenika stradalim logorašima u živom štitu na lokalitetu Crnog Vrha. Tu je proučen Jasin pred duše šehida, pročitan tekst o ovom stravičnom zločinu, a prisutnima su se obratili: glavni imam MIZ-a Prozor- Safet ef. Pozder, načelnik općine Gornji Vakuf- Sead Čaušević, te u ime Organizacionog odbora pohoda- Suljo Kmetaš. Oni su u svojim obraćanjima između ostalog naglasili važnost oživljavanja sjećanja na ovaj strašni zločin, te na važnost kazivanja i prenošenja istine o ovom događaju, kako bi se izbjegao zaborav koji kao takav ima jako visoku cijenu.
Foto www.prokrug.ba


Tako je na ovaj način obilježena 24. godišnjica stradanja 24 Bošnjaka u živom štitu na Crnom Vrhu. Naime, tog kobnog 31. jula 1993., pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane iz logora “Srednja škola” u Prozoru izveli su 71 logoraša i poveli ih ka Makljenu. Na Makljenu je 20 logoraša iz te grupe odvojeno prema mjestu Voljice, općina Gornji Vakuf, a preostalih 51 povezani su jedan za drugog telefonskom žicom za ruke i vrat, te tako potjerani na položaje Armije RBiH na Crnom vrhu. Tom prilikom pripadnici HVO-a ubili su 24 logoraša, dok je njih 27 uspjelo da se spasi bijegom u šumu.


www.prokrug.ba

Nema komentara:

Objavi komentar